La ch’tite famille (2018)

Recensie La Ch'tite famille Cinemagazine Regie: Dany Boon | 106 minuten | komedie | Acteurs: Dany Boon, Line Renaud, Laurence Arné, Valérie Bonneton, Guy Lecluyse, François Berléand, Pierre Richard, Juliane Lepoureau, Stéphane Pezerat, Yan Tual

In ‘La ch’tite famille’ worden twee werelden naast elkaar gelegd: de wereld van de succesvolle designer Valentin D (Dany Boon) en zijn muze Constance (Laurence Arné) en die van zijn familie op het noordelijke platteland die hij maar wat graag wil ontwijken. Toen zijn carrière opbloeide heeft hij de boerse levensstijl en het platte accent dat daar bij hoort afgezworen, door te beweren dat hij een wees is. Uiteraard viel dit niet zo goed bij de familie. Jaren later kruizen de paden van beide werelden als de familie van Valentin opeens op de opening van zijn nieuwe collectie voor zijn neus staan. Als Valentin enige tijd later aangereden wordt door een auto en zijn geheugen van de laatste 25 jaar kwijt is, is het pas echt mis. Hij weet niets meer van zijn chique en succesvolle Parijse bestaan en praat weer als een boer.

‘La ch’tite famille’ is een lichte Franse komedie door Dany Boon. Door de gehele film loopt een typische vorm van humor waar je als kijker van moet houden. Ook wordt er gemikt op zachtere en potentieel hartverwarmende momenten. Alleen is het door de overdreven stereotype karakters en het over de top spel niet altijd even duidelijk of je deze momenten helemaal serieus moet nemen. ‘La ch’tite famille’ voelt hierdoor soms aan als een soort familiefilm, maar dan met een volwassen verhaallijn. Zo wordt er bijvoorbeeld dramatische muziek ingezet op momenten waar dit nog niet helemaal overeenkomt met het sympathielevel dat je hebt ontwikkeld voor het desbetreffende karakter. We zijn “daar” nog niet. Dit maakt dat je ziet waar Boon als schrijver en regisseur op doelt, maar hier niet altijd in mee kan gaan.

Als je dit een beetje aan de kant kunt zetten, blijft er een redelijk vermakelijke film over. Als je kunt negeren dat de opbouw van de karakters en de verhoudingen tot elkaar niet altijd even logisch zijn (zo blijft Valentin heel lang boos op zijn muze, die niets dan haar best doet hem te helpen om haar plots te vergeven zonder duidelijke aanleiding), is ‘La ch’tite famille’ een prima film voor een ontspannen feelgoodavond, maar ook niet veel meer dan dat.

Wat overigens wel goed gedaan is, is dat er in de Nederlandse ondertiteling ook het platte Noord-Franse dialect weergegeven wordt. Zo komt het verschil in spreken tussen beide werelden ook in het Nederlands goed over, aangezien het ongeoefende Franse oor dit waarschijnlijk niet op zal pikken in het Frans.

Marit Golstein

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 26 juli 2018
DVD-release: 27 november 2018