La dentellière (1977)

Recensie La dentellière CinemagazineRegie: Claude Goretta | 107 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Isabelle Huppert, Yves Beneyton, Florence Giorgetti, Annemarie Düringer, Renate Schroeter, Michel de Ré, Monique Chaumette, Jean Obé, Christian Baltauss

Wat maakt nu eigenlijk dat mensen wel of niet goed bij elkaar passen? Wat zorgt ervoor dat een relatie gedoemd is te mislukken? Tegenstrijdige karakters, verschil in opvatting, andere interesses? Er zijn miljoenen stellen die hun leven lang bij elkaar blijven – en gelukkig zijn – met deze beginselen. De onmogelijkheid tot communiceren dan, door verschil in intelligentie of opleidingsniveau? Dat wordt al lastiger… ‘La dentellière’, een Frans romantisch drama uit 1977, gaat hierop in. Hoofdrol is weggelegd voor Isabelle Huppert – toen begin twintig. Voor deze prestatie werd zij in 1978 beloond met een BAFTA voor beste nieuwkomer.

Huppert speelt Béatrice, die door iedereen Pomme genoemd wordt. Pomme is achttien en leerlingkapster in een drukbezochte kapperszaak waar veel oudere clientèle wekelijks haar haar en nagels komt doen. Voor een mager loontje wast ze de haren en als ze geluk heeft ontvangt ze een paar centimes fooi. Veel ambitie toont ze niet, maar ze is tevreden met wat ze heeft. Haar vriendschap met een oudere, ervarener collega, levert haar voldoende vertier op en omgekeerd hangt deze Marylène ook wel aan de rustige, teruggetrokken Pomme.

Als haar relatie met een getrouwde man na drie jaar uitgaat neemt Marylène haar vriendin mee voor een korte vakantie naar Cabourg, een kustplaatsje in Normandië. Daar worden de tegenstellingen tussen de twee vriendinnen al snel duidelijk; terwijl Marylène zich – in een doorschijnend shirt – met de een na de andere man op de dansvloer begeeft, zit de ietwat tuttig geklede Pomme liever op een stoeltje en wijst ze beleefd een verzoekje af om te dansen. Het duurt dan ook niet lang of Marylène heeft een nieuwe vriend gevonden, zodat Pomme alleen achter blijft in het toeristische plaatsje. En dan ontmoet ze François, een in Parijs studerende jongeman, die naar eigen zeggen al jaren voor vakantie in Cabourg komt. François is gecharmeerd van Pomme, haar verlegenheid en zwijgzaamheid trekt hem aan. Maar als de eerste vlinders uitgefladderd zijn, en het normale leven in Parijs hervat wordt, komen de verschillen tussen de twee karakters tussen hen in te staan.

‘La dentellière’ is een prachtige karakterschets van een introverte, fragiele jonge vrouw en hoe zij zich ontwikkelt in haar eerste relatie. Huppert is fenomenaal in haar vertolking, haar Pomme is zo puur en eerlijk, dat ze letterlijk geen make up lijkt te verdragen. Het komt eenvoudigweg niet in haar op zich anders of beter voor te doen dan ze is. François valt voor haar kwetsbaarheid en blinde vertrouwen, maar heeft ook een andere agenda. Het bewijst maar weer eens dat je je levensgeluk niet moet baseren op valse verwachtingen. Regisseur Goretta houdt beheerst de rem erop en maakt volop gebruik van het show-don’t-tell-talent van zijn hoofdrolspeelster om haar verborgen emoties kenbaar te maken. Fraai camerawerk ook. De hartverscheurende finale blijft nog lang nazinderen.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 20 oktober 1977
Bioscooprelease: 11 juli 2019 (re-release in het kader van het Eye zomerprogramma Le monde d’Isabelle Huppert