La grande bellezza (2013)

Regie: Paolo Sorrentino | 142 minuten | komedie, drama | Acteurs: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso, Iaia Forte, Pamela Villoresi, Galatea Ranzi, Franco Graziosi, Giorgio Pasotti, Massimo Popolizio, Sonia Gessner, Anna Della Rosa, Luca Marinelli, Serena Grandi, Ivan Franek, Vernon Dobtcheff, Dario Cantarelli, Pasquale Petrolo, Luciano Virgilio, Giusi Merli, Anita Kravos, Massimo De Francovich, Roberto Herlitzka, Isabella Ferrari, Fanny Ardant, Flaminia Bonciani, Severino Cesari, Gianpiero Cognoli, Giulia Di Quilio

Na een klein, niet zo heel succesvol, buitenlands avontuur is Paolo Sorrentino weer terug op zijn vertrouwde grond, Italië. In de zoektocht naar ‘de grote schoonheid’ blijft hij steken in de meer intellectuele en artistieke kringen van Rome. Geïnspireerd door Fellini’s ‘La dolce vita’ en ‘Roma’ laat Sorrentino in een tweeëneenhalf uur durende uitputtingsslag voor de zintuigen met ‘La grande bellezza’ een even mooi als tragisch beeld zien van zowel de rijkdom als leegte van religie, kunst cultuur en levensbeschouwing.

Jep Gambardella (Toni Servillo) is een schrijver annex journalist met een dosis charisma waar god jaloers op zou zijn. Zijn imponerende uitstraling is voor zijn,  meestal minstens dertig jaar jongere, vrouwelijke veroveringen dan ook vaak onweerstaanbaar. Zo leidt hij een illuster leven waar, bij een omschrijving, de woorden seks, Prosecco en feest niet kunnen ontbreken. In deze reis van feest naar drank naar vrouw kijkt Jep terug op zijn levenswandel, heeft hij naar volle potentie geleefd is zijn vraag. Zijn echec op sommige delen van het leven lijkt onlosmakelijk verbonden met het niet comme il faut functioneren van de stad Rome, of sterker nog het verval van Italië als gemeenschap in het geheel. Deze dromerige vervlechting tussen Jep, Rome en de Italiaanse samenleving is op een schitterende manier uitgevoerd en toont aan dat soms juist de grootste schoonheid verborgen zit in achteruitgang en decadentie.

Vooral de overweldigende stroom van beelden zijn van grote schoonheid. De imposante kerken, tuinen en paleizen vliegen je om de oren en met prachtige composities laten deze je doen wanen in een droomwereld. De snelle montage aangestuurd door de baslijn maken van de feestscènes een reclame voor het leven. Deze esthetische hoogstandjes zorgen ervoor dat het gebrek aan lijn in het verhaal geen last maar een lust wordt.

‘La grande bellezza’ is een uitnodiging tot filosoferen over schoonheid en het reflecteren van euvel. Aan de hand van een briljante Toni Servillo en een visuele achtbaan wordt een beeldschone leegte weergegeven. Het is ‘La grande bellezza’ dat ons leert dat de zoektocht naar ‘de grote schoonheid’ juist in een onvoorziene hoek een succesvolle uitkomst kan hebben.

Robin Zwaan

Waardering: 4

Bioscooprelease: 7 november 2013
DVD- en blu-ray-release: 27 maart 2014