La loi du marché (2015)

Regie: Stéphane Brizé | 93 minuten | drama | Acteurs: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller, Yves Ory, Xavier Mathieu, Paul Portoleau, Pierre-Jean Feld, Philippe Vesco, Christophe Rossignon, Noël Mairot, Catherine Saint-Bonnet, Roland Thomin, Hakima Makoudi, Tevi Lawson, Stéphanie Hurel, Saïd Aïssaoui, Eric Krop, Sakina Toilibou

Mensen die in geldnood zitten vormen een dankbaar onderwerp voor veel films. De oplossingen die ze bedenken om hun financiële plaatje rond te krijgen zijn divers, vaak gaan ze (verder) het criminele pad op (‘Fruitvale Station’, ‘The Place Beyond the Pines’), maken ze een radicale carrièreswitch (‘Sunshine Cleaning’, ‘Erin Brockovich’, ‘The Internship’) en soms komt het spreekwoordelijke schip met geld per toeval op hun pad (‘Good People’, ‘Zack and Miri Make a Porno’, ‘Money for Nothing’). In het sociaal-maatschappelijke drama ‘La loi du marché’ wordt de kijker een wat realistischer beeld voorgeschoteld: de werkloze Thierry Taugourdeau (Vincent Lindon) is druk met solliciteren, en vastbesloten elk baantje te pakken wat hij kan krijgen.

De economische crisis is in volle gang in ‘La loi du marché’. Voormalig fabrieksmedewerker Thierry is bij lange na niet de enige die een baan zoekt. Het is een frustrerende tijd, bij aanvang van de film zien we dat de man – te jong voor vervroegd pensioen, te oud voor de meeste werkgevers en te laag opgeleid, net een maandenlange cursus heeft gevolgd als kraanmachinist, alleen om er achter te komen dat hij zonder ervaring op de werkplaats toch geen baan kan krijgen.

De nood is echter hoog; Thierry en zijn vrouw hebben de zorg over hun gehandicapte zoon, die binnenkort naar een andere school gaat, 150 kilometer verderop. De accommodatie is geregeld, maar er zijn nog wel wat financiële gaten op te vullen. Zonder inkomen is dat echter onmogelijk. Hun stacaravan staat inmiddels te koop, maar de potentiële koper probeert zo’n duizend euro van de prijs af te krijgen, en dat is onaanvaardbaar voor Thierry. Tijdens een bijeenkomst met andere werkzoekenden, gericht op het verbeteren van het voeren van sollicitatiegesprekken, krijgt Thierry van zijn medecursisten de ene na de andere kritische opmerking. Je ziet zijn hart in zijn schoenen zakken.

In de volgende scène zien we Thierry echter voor de spiegel zijn stropdas strikken. Hij heeft een baan als bewaker bij een grote supermarkt. De druk is even van de ketel, maar dan dient zich een nieuw probleem aan. De manager van de supermarkt wil meer winst en naast het letten op winkeldiefstal moet Thierry ook zijn eigen collega’s in de gaten houden. Slaan ze alle produkten wel aan op de kassa? Gebruiken ze misschien hun eigen klantenkaart als de klant er geen heeft?

Vincent Lindon is fenomenaal in zijn vertolking van Thierry, een rustige man uit de arbeidersklasse, die eerlijk en optimistisch blijft in zijn zoektocht naar een baan, maar wiens moreel danig op de proef wordt gesteld (een hartbrekende scène is een sollicitatiegesprek via Skype). Hij is vertederend in de fragmenten met zijn vrouw en zoon en wanneer ‘La loi du marché’ van koers verandert, blijft zijn acteerprestatie van een even hoog niveau. In veel films is het ontbreken van karakterontwikkeling een nadeel, het feit dat Thierry zichzelf blijft en niet depressief wordt, aan de drank gaat, zijn vrouw mishandelt, is hier juist een sterk punt. Fraaie, hoopgevende, naturel ogende film, waarin emoties nooit uitdraaien op sentimentalisme, maar waarin de interne conflicten je aan het denken zetten. Wat zou jij doen?

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 30 juli 2015
DVD-release: 10 november 2015