La maison (2007)

Regie: Manuel Poirier | 95 minuten | drama | Acteurs: Sergi López, Bruno Salomone, Bérénice Bejo, Barbara Schulz, Cécile Rebboah, Florence Darel, Luc Bernard, Guillaume De Tonquedec, Bastien Telmon, Sam Desarmegnin, Juliette Poirier, Léo Poirier, Tom Méziane, Julie Judd, Philippe Mangione

Malo is een toegewijd vader voor zijn drie kinderen en mede hierdoor is hij erg neerslachtig over de aanstaande scheiding tussen zijn vrouw en hem. Zijn vrienden proberen hem op allerlei manieren zijn verdriet te laten vergeten, de een neemt hem mee naar de hoeren, de ander naar een feestje buiten de stad. Na dit laatste verzetje rijden de vrienden in de vroege ochtend terug naar Parijs. Onderweg zien ze op een bord een huis te koop staan. Vooral de lage verkoopprijs maakt ze nieuwsgierig. Ze gaan een kijkje nemen in het afgesloten huis waar Malo in een van de vele dozen in de verwaarloosde ruimtes een brief met tekeningen vindt van een zekere Cloé aan haar vader. De brief neemt hij min of meer per ongeluk mee.

Thuisgekomen knagen eenzaamheid en verdriet verder aan zijn gemoedsrust en Malo ziet in een nieuw huis een mooie manier om zijn vastgelopen leven weer vlot te trekken. Hij begint serieuze plannen te maken om zijn drukkerij te verkopen en een bod uit te brengen op het huis op het platteland om zich daarin terug te trekken. Als hij erachter komt door wie het huis in de verkoop is gedaan, besluit hij in een opwelling contact op te nemen met Cloé (Bérénice Bejo) en haar de tekening uit haar jeugd terug te geven. Als hij zowel Cloé als haar zus Laura (Barbara Schulz) ontmoet, blijkt dat de zussen grote moeite hebben met de gedwongen verkoop van het huis waarin hun vader is blijven wonen na de scheiding van hun moeder. Maar door de schulden die hun vader had opgebouwd, rest hun weinig anders. Malo is trouwens niet de enige die het huis wil kopen.

In ‘La Maison’ staan meerdere mensen op een kruispunt in hun leven, of ze daar nu bewust voor kiezen, zoals Malo en zijn vrouw of juist niet, zoals hun kinderen. Afhankelijk van bepaalde keuzes wordt een hele reeks gebeurtenissen in werking gezet die levensbepalend is. Hoe dramatisch bepaalde keuzes kunnen uitpakken, blijkt uit het niet goed verwerkte echtscheidingsdrama van de ouders van Cloé en Laura waarvan de gevolgen nog altijd doorwerken. Klein menselijk leed veroorzaakt door alledaagse problemen, maar dan wel problemen waarmee voor sommige mensen de wereld blijft draaien of niet en daardoor hartverscheurend.

Het tempo en de stilte van de film zijn erg aangenaam, de kijker krijgt de tijd om langzaam de omvang van het drama tot zich te laten doordringen. Inderdaad, het is het zoveelste echtpaar dat ondanks dat ze kinderen hebben besluit om uit elkaar te gaan en in dat opzicht is het allemaal niet wereldschokkend, maar de verwarring en de pijn zijn er niet minder om. Het helpt dat Sergi López mooi ingetogen de man speelt die even de kluts kwijt is en er van alles aan doet om zijn leven weer op de rails te krijgen en zijn verdriet en eenzaamheid te bestrijden. Een iets andere rol dan de maniakale, sadistische militair in ‘Pan’s Labyrinth’ (2006), maar even geloofwaardig.

Een mooi, rustig drama met weinig filosofische verhandelingen, maar daardoor des te indringender.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 april 2008