La pivellina (2009)

Regie: Tizza Covi, Rainer Frimmel | 100 minuten | drama | Acteurs: Tairo Caroli, Asia Crippa, Patrizia Gerardi, Walter Saabel

In ‘La pivellina’ vindt straat- en circusartieste Patti, terwijl ze haar weggelopen hondje zoekt, een meisje van twee jaar. Het meisje Asia is in een speeltuintje achtergelaten op een schommel. Zij is alleen en haar moeder is in geen velden of wegen te bekennen. Het meisje heeft een briefje in haar zak, waarin staat om “a.u.b. niet de politie te bellen, want de moeder komt het kindje een paar dagen later weer ophalen”. Een bizarre situatie, in welke omstandigheden verkeerde de moeder om haar kind zo achter te laten?

Patti, een vrouw van middelbare leeftijd met vuurrood geverfd haar, neemt het meisje mee naar haar caravan. Samen met haar echtgenoot Walther besluit zij tijdelijk op het meisje te passen in afwachting van de aangekondigde terugkeer van de moeder.

Patti en Walther zijn onderdeel van een piepklein straatcircusje en wonen in armoedige omstandigheden in een oude caravan. Hun straatoptredens zijn van een ontroerende eenvoud en bezoekers daarbij zijn op de vingers van een hand te tellen. Ondanks hun financiële sores proberen zij het meisje wat te verwennen en nemen haar mee op een uitstapje. Daarbij roepen zij de hulp in van hun veertienjarige buurjongen Tairo. Samen vormen zij zo een soort tijdelijk gezinnetje en het meisje vermaakt zich opperbest. Maar hoe zit het met de moeder en wanneer komt deze terug? Hun twijfels en zorgen groeien en zij beginnen te vrezen dat het wel eens op een kidnapping zou kunnen gaan lijken. Hun hulpactie is dus niet zonder risico’s.

Het filmverhaal zit vol met subtiele, maar oh zo fraaie kleine gebeurtenissen die in al hun eenvoud ontroerend zijn om te zien. Hoewel in eerste aanblik het scenario misschien wat oppervlakkig lijkt, is diepgang echter volop aanwezig.

‘La pivellina’ is een debuutfilm zonder grote gebaren, maar met veel inlevend gevoel. Zowel regisseurs als Patrizia Gerardi werden beloond met prijzen. Het werken met amateuracteurs is een goede zet gebleken. Hun spel is naturel en bijna intiem van aard. Patrizia Gerardi zet een sublieme vertolking van de surrogaatmoeder Patti neer en ook Tairo Caroli speelt zijn rol van veertienjarige buurjongen/oppasser met verve, maar de echte hoofdrol is voor de kleine Asia. Zij zorgt er met een ontwapenend en hartverwarmend optreden voor dat het in hoge mate geïmproviseerde verhaal wordt opgetild naar een warme ambiance en er een puike, humoristische sfeerfilm ontstaat.

Jammer dat dergelijke ingetogen films vaak ondersneeuwen door dure publiciteitscampagnes van grote Franse of Hollywood dramafilms. ‘La pivellina’ is een warme en sympathieke, menselijke film, die in toonzetting en stijl enige verwantschap laat zien met het eerdere sublieme Nederlandse ‘Calimucho’. Tegelijk is ‘La pivellina’ toch ook weer weer heel anders.

Realistisch en wars van makkelijke sentimentaliteit. Een heus pareltje!

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 februari 2011