La prochaine fois je viserai le coeur (2014)

Regie: Cédric Anger | 111 minuten | thriller | Acteurs: Guillaume Canet, Ana Girardot, Jean-Yves Berteloot, Patrick Azam, Arnaud Henriet, Douglas Attal, Pierick Tournier, Alexandre Carrière, François-Dominique Blin, Franck Andrieux, Michel Cassagne

In 1978 en 1979 worden de inwoners van het Franse departement van de Oise opgeschrikt door een reeks moorden die angst en terreur zaait in de hele streek. De dader heeft het steevast gemunt op jonge vrouwen en lijkt zijn slachtoffers op basis van volstrekte willekeur te selecteren. De dader is overal en nergens, ontsnapt steeds met gemak aan de klauwen van de rechercheurs en ontloopt alle wegcontroles. De ongrijpbaarheid van de seriemoordenaar in kwestie is niet zo vreemd als ze het op het eerste gezicht lijkt, aangezien de dader Franck Neuhart in werkelijkheid een jonge, verlegen politieagent met een onberispelijke staat van dienst en ogenschijnlijk doodsaai leven is.

Wat bezielt iemand om er geregeld op uit te trekken en zonder duidelijk aanwijsbaar motief jonge vrouwen te doden? Dat is de vraag die je als kijker bezighoudt als je naar de Franse thriller ‘La prochaine fois je viserai le coeur’ bekijkt, een film die losjes is gebaseerd op een waargebeurde zaak omtrent een gendarme die er tien maanden lang lustig op los moordde. Regisseur Cédric Anger kiest zeker niet voor gemakkelijke antwoorden. De scènes waarin Franck zichzelf overgeeft aan pijnlijke vormen van zelfkastijding, de momenten waarop zijn liefdesleven zelfs door zijn bloedeigen familie wordt bespot en de verlegen inborst van de politieman vormen wel aanwijzingen, maar kant en klare redenen voor het hoe en waarom van de moordzuchtige inborst van de hoofdpersoon worden niet gegeven. Zelfs Franck begrijpt zijn eigen drang om te doden niet echt, hij weet alleen dat hij eraan moet toegeven. Dat we uiteindelijk geen bevredigende verklaring voor de misdaden krijgen opgediend, geeft ‘La prochaine fois je viserai le coeur’ juist een extra beklemmende dimensie. Regisseur Anger deinst er niet voor terug om de moorden zonder veel opsmuk en tot in de kleinste details te tonen, maar het goede spel van Canet maakt van de onderkoelde Franck, wiens gezicht eigenlijk slechts één uitdrukking kent, een angstaanjagend enigma dat bij tijd en wijle nog ijzingwekkender is dan zijn misselijkmakende daden.

‘La prochaine fois je viserai le coeur’ is zowel een indringende karakterschets van een totaal verknipte persoon als een beklijvend kat-en-muisspel tussen een slimme seriemoordenaar en een verzameling redelijk incompetente wetsdienaars. Een prima thriller die weinig zwakke momenten kent.

Frank Heinen

Waardering: 3.5

VOD-release: 29 september 2015
DVD-release: 29 september 2015