La puta y la ballena – The Whore and the Whale (2004)

Regie: Luis Puenzo | 122 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Aitana Sanchez-Gijón, Leonardo Sbaragalia, Miguel Ángel Solá, Mercé Llorens, Pep Munné, Eduard Nuskiewicz, Belén Blanco, Lydia Lamaison, Nicolás Tognola, Óscar Núñez, Pompeyo Audivert, Óscar Guzmán

In het diepe zuiden aan de Patagonische kust is de oceaan altijd warm en komen walvissen om te paren. Twee mooie vrouwen gaan hun verleden herontdekken; een zit er in het lichaam van een zondige (het hoertje), de ander is bijna een heilige.

Als Vera (een Spaanse schrijfster) een doos met foto’s krijgt over een Argentijnse soldaat die in de Spaanse Burgeroorlog vocht, begint zij aan een reis naar Argentinië om het verhaal te ontdekken achter de jonge vrouw op wie de man duidelijk verliefd is geweest. Voor zij op reis ging voelde zij een bult in haar borst, maar zij negeert die bewust en vertrekt naar Patagonië. Terwijl zij daar op zoek is naar antwoorden op de vragen die de foto’s opwerpen, krijgt ze te horen dat zij borstkanker heeft, wordt ze geopereerd en verblijft ze in een Argentijns ziekenhuis. Zij ligt naast een oude vrouw die nog maar een paar dagen te leven heeft. Deze ontmoeting leidt naar een aantal fundamentele aanwijzingen over de fotograaf. Vera hoopt het verhaal te kunnen achterhalen dat te maken heeft met een liefdesbrief, oude foto’s, een walvis, een bordeel, een mysterieuze gloeilamp en de tango.

Uiteindelijk leidt haar reis naar inspiratie voor een nieuw boek. Dit is op een ingenieuze wijze verwerkt in ‘La puta y la ballena’ en is een film binnen de film. Fictie en werkelijkheid vloeien hier prachtig in elkaar over.

‘La puta y la ballena’ is magnifiek qua setting en is een succesvolle Argentijns-Spaanse coproductie. Niet alleen de opnamen in de schitterende Patagonische natuur zijn wonderschoon. De ontwikkeling van het verhaal is magnifiek, de gehele lijn wordt zorgvuldig uitgebouwd.

Liefde, schuld, boetedoening, exploitatie van de vrouw, het gehele scala van het menselijke leven zit er allemaal in. Sterk acteren van alle spelers, prachtig camerawerk en een uiterst sfeervolle belichting maken dit juweeltje tot een grote verrassing. Op geen enkel moment ontwikkelt het verhaal zich volgens voorspelbare lijnen. Neem daarbij de van hoog niveau zijnde muziek, waarbij uiteraard de tango en de bandoneon een extra dimensie aan de sfeer geven.

Regisseur Luis Puenzo is bekend geworden door zijn ‘La historia official’ uit 1985. Ook deze film verdient een prijs. Geen film voor een publiek dat even een leuke actiefilm wil meepakken, daarvoor zit er te weinig vaart in. Wel is ‘La puta y la ballena’ een heerlijke film voor de serieuze filmliefhebber die hier volop aan zijn trekken zal komen. Dergelijke films krijgen waarschijnlijk niet voldoende aandacht bij een breed publiek, de film verdient dit zeker.

Voor liefhebbers van de tango of de bandoneon is dit een verplichte gang naar de cinema. Het is een gepassioneerd verhaal, een combinatie van liefde, verlangen en temperament. Sterk spel en heerlijke muziek en dans maken deze film tot een juweeltje. Warm aanbevolen!

Rob Veerman

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 22 juni 2006