La región salvaje (2016)

Recensie La región salvaje CinemagazineRegie: Amat Escalante | 100 minuten | drama | Acteurs: Kenny Johnston, Simone Bucio, Fernando Corona, Jesús Meza, Ruth Ramos, Eden Villavicencio

Als filmduider moet je immer waken voor hokjesdenken, terwijl de toekomstige kijker ook behoefte heeft aan enige sturing. Is ‘La región salvage’ typisch Mexicaanse cinema? Valt de film te categoriseren als science fiction dan wel als seksdrama? Wie veel films beschrijft weet dat de antwoorden vaak gemakkelijker komen dan de vragen, zoals in het leven zelf. En ervaring leert ons oordelen zoveel mogelijk uit te stellen of zelfs achterwege te laten. Lijkt ons in deze een goed uitgangspunt, als een vrouwelijke hoofdrolspeler in een beginscène al door een octopusachtig tentakel wordt bevredigd.

Geniet van de intrigerende beelden en stel vragen, maar verlang geen antwoorden is het devies. Deze Veronica (Simone Bucio) wordt ergens vastgehouden in de wildernis en daarna zien we haar vluchten op een crossbrommer, met een wond die door een hond zou zijn gemaakt. Ervaren kijkers weten dat in dergelijke gevallen een droom of fantasie wordt verbeeld, van het personage in kwestie of de filmmaker, maar een antwoord op die vraag is in wezen onnodig. De film ontwikkelt zich verder als relatiedrama, met geweld als thema. Veronica ontmoet tijdens haar behandeling de homoseksuele verpleger Fabian (Eden Villavicencio), die een geheime seksrelatie heeft met zijn zwager Angel (Jezús Meza), wiens echtgenote Ale (Ruth Ramos) onbevredigd in haar huwelijk staat. Seks wordt uitvoerig in beeld gebracht – realistisch, doch zonder zichtbare genitaliën; het ’tentakel’ is een aansprekende metafoor voor de vrouwelijke seksualiteit.

Veronica en Ale lijken spiegelpersonages, respectievelijk een onafhankelijke loner die haar seksuele verlangens verkent en een getrouwde vrouw die vastzit in wat haar wordt geboden door het leven. Ze komen met elkaar in contact en raken bevriend. Hetzelfde zou je kunnen zeggen van Angel en Fabian. De rijkheid van de thematische verwevingen, de cinematografie en de acteerprestaties van met name Bucio en Ramos, maken deze film op zich al genietbaar. Het koppelen van personages, fantasieën en filmgenres maken van ‘La región salvage’ (‘Untamed’) een goede film, al gaat Escalante te ver in het vertolken van de gedachte dat iedere betrokkene slachtoffer is van een gewelddadige natuur. De mens, als wij zo vrij mogen zijn, heeft ook een eigen wil. De acceptatie van de boodschap dat in verbeelding de sleutel ligt tot een gelukkiger leven is vervolgens aan de kijker, en deze recensent zal hem of haar niet in de weg staan. Deze hartige Mexicaanse hap biedt genoeg aanknopingspunten.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 juni 2017