La tête la première (2012)

Regie: Amélie van Elmbt | 89 minuten | romantiek | Acteurs: Alice de Lencquesaing, David Murgia, Jacques Doillon

Zoé is een groot fan van een schrijver. Ze besluit hem op te zoeken en tegelijk – zo hoopt ze tenminste – de zin van het leven te ontdekken. Terwijl ze staat te liften, ontmoet ze een andere lifter, Adrien. Hij is een jonge acteur op wiens bordje staat dat hij naar Brussel wil. Maar dat is Adrien snel vergeten, als hij geïntrigeerd door Zoé’s persoonlijkheid, besluit haar te vergezellen op haar zoektocht.

‘La tête la première’ is een bovengemiddelde film geworden, dat het vooral moet hebben door het sterke spel van de personages. Debuterend regisseuse Amélie van Elmbt maakte de film met een bescheiden budget, maar laat zien dat ze veel talent in huis heeft. Wellicht dat ze met veel ervaring het verhaal naar een hoger plan had kunnen tillen.

Want dat is het grootste manco aan de film, zeker als de kijker zich vrijwel direct over een aantal onwaarschijnlijkheden heen moet zetten. De vrouwelijke hoofdrol, van de vage Zoé, wordt gespeeld door Alice de Lencquesaing en David Murgia neemt de rol van Adrien op zich. In een normale wereld zou zijn gedrag algauw als stalkerig gekwalificeerd worden – wat overigens ook geldt voor de obsessieve drang van Zoé om de naamloze schrijver (vertolkt door Jacques Doillon) te vinden. Maar de film lijkt zich niet binnen een realistische ogende werkelijkheid af te spelen. Voor de kijker levert het nog wat wenkbrauwfronsen op. Twee vreemdelingen die zomaar samen gaan reizen, een lift krijgen van een vlooienkweker, een bos inlopen en elkaar binnen de kortste keren nat spetteren en samen gaan stoeien. En dan direct daarop “toevallig” droge kleren en spullen vinden (lees: stelen van afwezige kampeerders met dezelfde kledingmaat), het is veel om te verstouwen. Dan is de film nog maar nauwelijks begonnen.

Van Elmbt geeft een aantal aanzetten tot een interessante invulling van het materiaal, maar het blijft soms steken in goede bedoelingen. Veel maken haar hoofdrolspelers niet echt mee, totdat Adriens vriendin (ja, hij heeft een vriendin) Louise ten tonele verschijnt. Zij lijkt vooral langs te komen om Zoé te keuren. Dat had veel interessanter uitgewerkt kunnen worden dan nu het geval is.

Zoals gezegd leveren de hoofdrolspelers echt uitstekende acteerprestaties. De Lencquesaing ziet er heel meisjesachtig uit en haar Zoé (wie is ze nu werkelijk?) zweeft op de drempel van volwassenheid, waarbij ze weliswaar een doel heeft (de schrijver bereiken) maar tegelijk alle verantwoordelijkheden zo lang mogelijk uit wil stellen. Ze krijgt uitstekend tegenspel van Murgia, die gaandeweg steeds meer in haar ban raakt. Het is jammer dat ze een rammelend scenario hebben gekregen om mee te werken, want het tweetal heeft genoeg chemie om te blijven kijken. Ze praten volkomen naturel over het leven, wat de bagage is die daarbij hoort en waar ze naar verlangen. De acteurs werken dat vlekkeloos uit.

‘La tête la première’ is op dvd verschenen onder de vlag van “De videotheek van de Belgische onafhankelijke cineasten” en werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes in 2012.

Hans Geurts

Waardering: 3

DVD-release: 8 januari 2013
DVD-release: 4 februari 2014 (DVD-box Actes Belges)