Laatste rit (2020)

Recensie Laatste rit CinemagazineRegie: Edson da Conceicao | 10 minuten | drama, korte film | Acteurs: Walid Benmbarek, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Joy Delima, Thijs Boermans, Jerry Armah, Urias Boerleider

Een van de fijnste feelgoodsubgenres is wel dat van de norse, stugge hoofdrolspeler die een ontwapenende tegenspeler tegenkomt. Je weet dat zijn of haar charmes hun uitwerking niet zullen missen, maar ondanks die voorspelbaarheid is dit vaak – mits goed uitgevoerd natuurlijk – hartverwarmend.

‘Laatste rit’ is zo’n productie. Deze in het kader van NTR Kort! gemaakte film gaat over een taxichauffeur in Rotterdam. Aan het einde van zijn lange dienst (het is midden in de nacht) neemt hij per ongeluk nog een laatste rit aan. Hij meldt zich bij de centrale, maar krijgt geen medewerking: “Je bent toch nog aan het werk?” Enigszins chagrijnig haalt hij zijn passagier op; een vrouw van middelbare leeftijd, die moeite heeft haar koffer in de kofferbak te doen en met een stok loopt. Vriendelijk steekt ze haar hand uit om zich voor te stellen, maar de taxichauffeur doet dit af met het opsteken van zijn hand. Ietwat onwillig zegt hij dat hij Sam heet. De passagier vraagt of hij binnendoor wil rijden, wat Sam aanvankelijk weigert. Maar toch weet de vrouw hem over te halen.

Een broodje en een gevoelig moment later, waarin de vrouw iets vertelt over haar verleden, en de basis voor een jarenlange vriendschap lijkt gelegd. Sam (voluit Oussama) en Joyce komen bij Joyce haar eindbestemming aan als het al licht is. Meer verklappen zou zonde zijn, maar geloof het; ‘Laatste rit’ laat je niet koud. Dankzij het fantastische overtuigende acteerwerk van de twee hoofdrolspelers krijgt je vertrouwen in de mensheid een boost. Warm aanbevolen.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooppremière: 9 december 2020 (éénmalig in Pathé)
TV-première: 11 december 2020 (NPO3)