Labor Pains (2009)

Regie: Lara Shapiro | 86 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Lindsay Lohan, Luke Kirby, Chris Parnell, Aaron Yoo, Bridgit Mendler, Tracee Ellis Ross, Kevin Covais, Bonnie Somerville, Cheryl Hines, Creed Bratton, Janeane Garofalo, Keiko Agena, Donald V. Allen, Jack Axelrod, Alexandra Barreto, Jenni Blong, Shirly Brener, Christa Campbell, Maree Cheatham, Pat Crawford Brown, Darcy DeMoss, D.C. Douglas

Komedies, gestoeld op het principe dat iemand zich in een vlaag van verstandsverbijstering maar op een cruciaal moment anders voordoet dan hij of zij is, zijn een bekend fenomeen. De persoon in kwestie moet gedurende een groot deel van de speelduur de schijn op zien te houden en raakt verstrikt in zijn of haar eigen leugens. Is het niet om de liefde, dan wel om carrière: zo probeerde Rebecca Bloomwood in ‘Confessions of a Shopaholic’ indruk te maken op haar werkgever door te beweren vloeiend Fins te spreken, niet wetende dat zij op een feestje meteen al door de mand zou vallen omdat er een Fin aanwezig was. ‘Labor Pains’ is eveneens op een dergelijk gegeven gebaseerd.

Thea Clayhill (Lindsay Lohan) is een jonge twintiger, die met moeite rondkomt. Ze moet met haar salaris namelijk niet alleen zichzelf zien te onderhouden, ook haar nog schoolgaande zusje moet van haar secretaresseloontje leven – Thea’s ouders zijn bij een auto-ongeluk omgekomen, waardoor Thea in één klap volwassen moest worden. Omdat Jerry, haar vervelende baas, haar dreigt te ontslaan, verzint ze ter plekke dat ze zwanger is, wat erin resulteert dat hij haar niet màg ontslaan. Al haar collega’s zijn enthousiast, zelfs van haar vriendje Miles (Aaron Yoo) krijgt ze steun (zolang ze maar niet met de pil gestopt is) en van beste vriendin/collega Lisa (Cheryl Hines) krijgt ze hulp om de schone schijn op te houden. Wanneer haar collega’s bijvoorbeeld opmerken dat het vreemd is dat ze nog zo’n platte buik heeft, terwijl ze al vier maanden zwanger is, steelt Lisa in een kraamwinkel een schuimrubberen buik. Ondertussen lijkt Thea zich steeds prettiger te voelen als “zwangere”: mensen staan voor haar op in de bus, haar huisbaas zeurt niet meer om de achterstallige huur en zelfs op het werk gaat het haar voor de wind: wanneer Jerry een tijdje de uitgeverij overlaat aan zijn aantrekkelijke, maar ondergewaardeerde, broer Nick, die hele andere plannen heeft voor de zaak, maakt Thea zelfs promotie: van secretaresse naar redacteur. Hoe lang houdt Thea deze zwangerschap vol?

Regisseur/scenariste Lara Shapiro manifesteert zich als een wat luie schrijfster. Ze verwacht dat Thea’s uitgangssituatie stof genoeg biedt voor een aaneenschakeling van lachsalvo’s, maar dat blijkt jammer genoeg toch niet zo te zijn. Het op zich leuke idee is namelijk vrij snel uitgewerkt, zodat elke grap eigenlijk op de eerdere lijkt: Thea die van haar baas naar een gênant zwangerschapsgymklasje moet; een zwemfeestje waarbij Thea bang wordt een nat pak te halen en zichzelf zo te verraden; een surprise babyshower; het komt allemaal op hetzelfde neer. Door het schrijven van wat scherpe dialogen had Shapiro de film meerwaarde kunnen geven; maar de personages babbelen en kibbelen maar wat, zonder dat dit een glimlach veroorzaakt.

Lindsay Lohan lijkt met deze film overigens weer wat uit het dal gekrabbeld te zijn. Na de flop ‘I Know Who Killed Me’, waarvoor ze drie Razzies kreeg, en het ietwat teleurstellende ‘Georgia Rule’, is ‘Labor Pains’ niet alleen op papier een stap in de goede richting. Hoewel er niet veel acteertalent vereist is voor deze rol, weet ze er het beste van te maken en zet ze als Thea een herkenbaar personage neer: zo’n twintiger die haar best wel doet, maar bij wie het net allemaal niet lukt. Jammer alleen dat de chemie tussen haar en haar love interest Luke Kirby vrijwel afwezig is. De rest van de cast voldoet eveneens, zonder echte uitschieters of teleurstellingen.

Uiteindelijk is ‘Labor Pains’ zo’n film in de categorie ‘net niet’. Dat wil niet zeggen dat je je er niet mee zult vermaken, maar een gedegen komedie die je herhaaldelijk zult willen kijken is het niet.

Monica Meijer

Waardering: 2.5