Lake of Death – De dødes tjern (2019)

Recensie Lake of Death CinemagazineRegie: Nini Bull Robsahm | 94 minuten | drama, horror | Acteurs: Iben Akerlie, Jakob Schøyen Andersen, Sophia Lie, Elias Munk, Jonathan Harboe, Ulric von der Esch, Patrick Walshe McBride

Als de inspiratie op is, biedt het verleden uitkomst. Dat moet de gedachte van Nini Bull Robsahm zijn geweest toen deze cineast besloot om de Noorse cultklassieker ‘De Dødes Tjern’ uit 1958 opnieuw in te blikken. Deze remake is naar de moderne tijd verplaatst en is overduidelijk beïnvloed door Amerikaanse slashers. Het heeft in een anonieme griezelfilm geresulteerd die het origineel niet kan evenaren. Sterker nog: er zullen weinig zieltjes gewonnen worden met deze smakeloze eenheidsworst.

In ‘De Dødes Tjern’ – hier ‘Lake Of Death’ genaamd – draait het om een groep vrienden. Deze jongeren besluiten naar een oude hut af te reizen om daar gezamenlijk afscheid te nemen van Lillians tweelingbroer Bjørn. Deze jongen overleed daar onder mysterieuze omstandigheden. Een jaar na zijn overlijden, herdenken Lillian en zijn vrienden hem op zijn sterfplaats. Slecht idee, want de hut is vervloekt!

In 1958 was het idee van een vervloekte hut nog fris en origineel, maar honderden (Amerikaanse) slashers later is het een uitgekauwd concept. Beginnend regisseur Nini Bull Robsahm slaagt er niet in om leven te blazen in dit verhaal dat je al honderd keer onder een andere titel hebt gezien. Daarnaast bedient Robsahm zich van een onbetrouwbare vertelster. Is Lillian wel te vertrouwen en zijn haar visioenen echt of ingevingen van waanzin? Het antwoord is voorspelbaar.

De grootse plottwist op het einde van deze film is dan ook allerminst bijzonder of indrukwekkend. Daarnaast is het verhaal dat verteld wordt erg standaard. Films als ‘Evil Dead’ of ‘Cabin Fever’ deden dat veel eerder en beter. De Noorse folklore die als inspiratiebron dient voor een paar griezelmomenten wordt veramerikaanst en dat is jammer. Er is voor een glossy uitstraling gekozen, waardoor de Noorse achtergrond van deze slasher teniet wordt gedaan. Vlakke personages, slap acteerwerk en ongeïnspireerde sterfscènes: gaap!

Zonde, want hier had meer ingezeten. ‘Lake Of Death’ was in 1958 een pionier, maar deze remake is een naloper te noemen. Overbodige film.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

VOD-release: 25 mei 2021
DVD-release: 25 mei 2021