Lake Placid 3 (2010)

Regie: G.E. Furst | 93 minuten | actie, horror, thriller | Acteurs: Colin Ferguson, Yancy Butler, Kirsty Mitchell, Kacey Barnfield, Jordan Grehs, Michael Ironside, Mark Evans, Nils Hognestad, Bianca Ilich, Angelica Penn, Brian Landon, Atanas Srebrev, Donald Anderson, Roxanne Pallett, James Marchant, Velizar Binev, John Laskowski, Ivo Simeonov

Een liftend stelletje laat zich bij een afgelegen meer in Maine uit de auto zetten. Mevrouw wil een naakte duik nemen, en meneer laat zich overhalen om mee te doen. Uit egoïstische motieven wellicht, want als de kleren toch al uit zijn, dan mag je ervan uitgaan dat een stevig robbertje langs de waterkant in één moeite doorgaat. Als meneer tijdens de vrijpartij een onverwachte beweging maakt, spreekt mevrouw aanvankelijk haar goedkeuring uit. Totdat ze een blik naar beneden werpt en daar de opengesperde bekken van een groep hongerige krokodillen treft, die een onverwacht einde maken aan haar romantische onderonsje. Waren de jonge minnaars beter thuis geweest in de horrorconventies, dan hadden ze geweten dat seks in dit soort films zelden goed afloopt. Voor je het weet word je doorregen door een jachtmes. Of, zoals in ‘Lake Placid 3′, het water in getrokken door een stel lachwekkend slechte graphics.

De inferieure kwaliteit van de CGI is het meest in het oog springende element van het derde deel in de Lake Placid-reeks. Toch lijkt regisseur Furst zich niet te schamen voor de beperkingen van zijn computerafdeling, want in plaats van veel te suggereren en weinig te laten zien, komen zijn monsters veelvuldig in beeld. De cartoonkrokodillen van Black Lake zijn opvallend ondernemend. Ze maken er zelfs geen probleem van om huisbezoekjes af te leggen als hun prooi zich niet spontaan aan de waterkant meldt. Kariboes, Russische babysitters, kamperende studentjes met opspelende hormonen, alles wordt vermalen tussen hun machtige kaken. Een paar dorpsbewoners zijn niet van plan om zich zonder slag of stoot te laten oppeuzelen. Onder hen bevinden zich bioloog Nathan Bickerman (Colin Ferguson), sheriff Tony Willinger (B-filmicoon Michael Ironside) en jachtgids Reba (een heerlijk stoere Yancy Butler).

Hadden de acteurs hun koudbloedige tegenstanders tijdens de opnames kunnen zien, dan hadden ze geweten dat er tegen zoveel computer-gegenereerde nonsens niet op te acteren valt. Het feit dat de cast zich op hun rol stort alsof hun leven ervan afhangt, doet vermoeden dat de makers van ‘Lake Placid 3′ het idee hadden dat ze een spannende horrorfilm aan het maken waren. Hadden ze in plaats daarvan hun pulpstatus omarmt en wat meer humor in het toch al belachelijke verhaal geïnjecteerd, dan was het eindresultaat ongetwijfeld best te pruimen geweest. Helaas is ‘Lake Placid 3′ net wat te saai en te serieus om in aanmerking te komen voor het predikaat ‘zo-fout-dat-het-weer-goed-wordt’. Wat overblijft zijn aangevreten karkassen, grote hoeveelheden nepbloed en hier en daar een blote borstpartij. Misschien genoeg om de honger van de krokodillen te stillen, maar de echte cultfan verwacht meer.

Paula Koopmans