Lake Placid: The Final Chapter (2012)

Regie: Don Michael Paul | 86 minuten | horror, science fiction | Acteurs: Elisabeth Röhm, Yancy Butler, Paul Nicholls, Poppy Lee Friar, Benedict Smith, Caroline Ford, Scarlett Byrne, Daniel Black, Jeff Stewart, Robert Englund, Sewell Whitney

‘The Final Chapter’ luidt de subtitel van alweer het vierde deel in de Lake Placid-reeks. Dat klinkt alsof het boek over de bijtgrage krokodillen in Black Lake na deze film gesloten wordt. Zullen de omwonenden van het meer dan eindelijk de kans krijgen om de gebeurtenissen een plekje te geven? Onze voorspelling: zolang er nog geld uit de franchise te persen valt, zal dat gesloten boek waarschijnlijk gewoon weer opengaan.

Voor het zover is gaat voormalige jachtgids Reba (Yancy Butler, net zo stoer als in deel 3) nog even het water op om samen met de lokale sheriff (Elisabeth Röhm) en een bioloog (Ako Mitchell) een onderzoeksexemplaar veilig te stellen. De krokodillen in Black Lake zijn namelijk uniek in hun soort en dus het bestuderen en beschermen waard. In horrorfilms lijkt het altijd een goed idee om wezens om die reden in leven te houden, ook al groeien ze uit tot megaformaat, lijken hun poten aangedreven door een vliegtuigmotor en moet je ze wel heel vol tussen de ogen raken wil je ze uitschakelen.

Gelukkig hebben ze bij Black Lake inmiddels wel wat lessen geleerd van het verleden. Rondom het meer is een gigantisch elektrisch hekwerk opgetrokken dat de krokodillen binnen en onbevoegden buiten moet houden. Een goed plan, maar je hebt er weinig aan als je de poort van het hek open laat staan. Zo kan het gebeuren dat een groep kamperende scholieren – waaronder de dochter van de sheriff (Poppy Lee Friar) – per ongeluk in het jachtgebied van de krokodillen belandt. Door de crocs wordt dit lopend buffet uiteraard met enthousiasme ontvangen.

De frivole DVD-hoes doet vermoeden dat de filmmakers zich dit keer hebben laten inspireren door ‘Piranha 3D’ en de aanwezigheid van dames in bikini lijkt dit vermoeden te bevestigen. Maar waar ‘Piranha 3D’ zichzelf niet al te serieus nam, doet ‘Lake Placid: The Final Chapter’ een gooi naar echte horror. De acteurs doen hun best om er wat van te maken, maar moeten het afleggen tegen tamme gore, beroerde special effects, krokodillen die de meest ongeloofwaardige capriolen uithalen en een nogal voorspelbare ontknoping. Die – we zeiden het al – toch gewoon weer lonkt naar een vervolg.

Paula Koopmans

‘Lake Placid: The Final Chapter’ verschijnt woensdag 6 maart 2013 op DVD.