Land of the Heroes-Ard al abtal (2011)

Regie: Sahim Omar Kalifa | 17 minuten | drama, korte film | Acteurs: Ahmed Nisret, Zana Gandi, Adla Bapir, Naima Abdo, Faryal Bozan     

Een woestijnlandschap in de zengende hitte; Arabieren met kalasjnikovs bewaken een fort tegen een schietgrage indringer. De Amerikanen? De Iraniërs? Nee, het blijkt een jongetje in een Spider-Man pak die met zijn zusje aan het keten is. Eigenlijk kijkt hij liever tekenfilms, maar die komen pas langs als alle Saddam Hoesseinpropaganda – we schrijven Irak in de jaren 90 – geweest is. Tot die tijd moeten de twee kinderen zich met hun verschrikkelijke, sadistische neefje vermaken terwijl de moeders granaten en bazooka’s schoonmaken voor de verkoop.

‘Land of the Heroes’ toont een maatschappij die ernstig ontwricht is. Terwijl de kinderen sadistische trucs met elkaar uithalen, testen de moeders hun bazooka’s op een nabije geit. Kunnen hier ooit nog genormaliseerde menselijke verstandhoudingen ontstaan?  Ondanks de vlagen van comic relief biedt de film weinig hoop. Het is een des te indringender beeld.

David van Marlen