Largo Winch II (2011)

Regie: Jérôme Salle | 119 minuten | actie, thriller, avontuur | Acteurs: Tomer Sisley, Sharon Stone, Ulrich Tukur, Napakpapha Nakprasitte, Olivier Barthelemy, Laurent Terzieff, Nicolas Vaude, Clemens Schick, Nirut Sirichanya, Dmitri Nazarov, François Montagut, Anatole Taubman, Praptpapol Suwanbang, Weronika Rosati, Carlo Brandt, Elizabeth Bennett, Leonardo Gillosi, John Arnold, Wolfgang Pissors, Olivia Jackson

Na het verrassend sterke eerste ‘Largo Winch’, naar de strips van Jérôme Salle, werd door de fans reikhalzend uitgekeken naar het tweede deel waarin de multimiljonair-tegen-wil-en-dank zijn opwachting maakt. Het wachten duurde drie jaar. En het fijne is dat de liefhebbers niet teleurgesteld worden. ‘Largo Winch II’, ook wel bekend als ‘The Burma Conspiracy’, is een actiefilm van formaat. Het scenario houdt zich niet aan de albums, maar het niveau is wel gelijkwaardig: ‘Largo Winch II’ is een complexe film, die voortdurend om de aandacht van de kijker vraagt.

Largo Winch heeft besloten het zakenimperium van zijn vader van de hand te doen en met het geld een humanitaire instelling op te richten. Dat wordt hem niet in dank afgenomen. “Je zult veel vijanden krijgen,” waarschuwt Nerio’s oudste vriend Jung hem, vlak voor hij een bijna fatale aanval krijgt. Largo besluit Jung aan te stellen als voorzitter van zijn stichting. Op het moment dat Largo het contract ondertekent dat een koper in staat stelt de Winch Groep te kopen, vindt er een inval plaats: het internationaal gerecht, onder leiding van procureur Francken (Sharon Stone), beschuldigt Largo van het plegen van ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Volgens haar was Largo drie jaar geleden, gedurende zijn verblijf in een klein dorpje in Birma, als handlanger van zijn vader betrokken bij de massamoord op de bevolking van een Birmees dorpje. Essentieel is hierbij de geheime Pandora bankrekening, die Nerio Winch gebruikte om er de sadistische generaal die de aanval op het dorpje leidde, te betalen. In de grond scheen namelijk een enorme voorraad nikkel te zitten, reden genoeg voor Winch Sr. om er belang bij te hebben dat het dorp ontruimd wordt.

De kijker weet allang dat Largo onschuldig is, hij had immers al jaren geen contact meer met zijn vader, en was alleen in de Birmese jungle blijven plakken omdat hij verliefd was geworden op de mooie Malinaï, een jonge onderwijzeres. Francken heeft echter een onaangename verrassing voor Largo in petto: Malinaï gaat tegen hem getuigen! Het avontuur voert Largo en zijn werknemer Gauthier (Nicolas Vaude), die hem gaat helpen Simon Ovronnaz (Olivier Barthelemy) op te sporen, over de hele wereld. Simon zou namelijk wel eens het bewijs kunnen leveren dat Largo niets met de zaak te maken heeft. Ondertussen hebben de advocaten van Largo een volle agenda, omdat Largo’s aartsvijand Nazatchov van plan is het Winch imperium te kopen.

De plot zit uitstekend in elkaar. Stukje bij beetje wordt er iets van de ware intenties van personages prijsgegeven, zodat de kijker altijd blijft gissen naar de afloop. Naast spetterende actie (een achtervolging vroeg in de film, een spectaculaire sprong uit het vliegtuig) is er ook voldoende ruimte voor verdieping van de karakters. Tomer Sisley bewijst dat hij prima uit de voeten kan met deze rol: hij ontroert en overtuigt in de dramatische scènes, maar is ook actieheld genoeg om geloofwaardig over te komen in de adrenalineverhogende fragmenten. Ook Napakpapha Nakprasitte is een actrice van wie we graag meer willen zien. Verder is het leuk om Sharon Stone, verreweg de bekendste naam uit de cast, te zien in deze rol, al valt haar flirterige gedrag ten opzichte van Largo niet te rijmen met de intense haat die ze door haar overtuiging dat hij iets met de massamoord te maken heeft voor hem voelt. Verder lijkt ze met haar rol een knipoog te geven aan Catherine Tramell, al is haar vertolking natuurlijk lang niet zo pikant als in ‘Basic Instinct’.

‘Largo Winch II’ is een prima vervolg op de eerste stripverfilming. Als de filmmakers er in slagen deze lijn voort te zetten, mogen er nog wel een dozijn van deze films volgen.

Monica Meijer