Las leyes de la frontera (2021)

Regie: Daniel Monzón | 127 minuten | actie, drama, misdaad, romantiek | Acteurs: Marcos Ruiz, Begoña Vargas, Chechu Salgado, Xavier Martín, Carlos Oviedo, Jorge Aparicio, Daniel Ibáñez, Cintia García, Víctor Manuel Pajares, Xavi Sáez, Carlos Serrano, Pep Tosar

Catalonië, eind jaren 70. De 17-jarige Nacho is een jongen die er bijna om vraagt gepest te worden. Brilletje, bescheiden, introvert, intelligent. Gelukkig is er nog de speelhal, waar Nacho flippert, Space Invaders speelt en de oude eigenaar een handje helpt. Via die speelhal komt hij in contact met de rebelse Zarco, de even ruige als knappe Tere, en hun entourage van zelfkantjongeren. Terwijl de eenzame Nacho van gegoede huize is, leert hij in de kring van deze kansarme jongeren pas wat vriendschap is. En criminaliteit.

In ‘Las leyes de la frontera’ volgen we Nacho en zijn vrienden op hun eerste criminele expedities. Waar het eerst nog gaat om kruimeldiefstal, geweldloos maar rendabel, worden de misdaden steeds riskanter en gewelddadiger. Tussen de bedrijven door wordt Nacho smoorverliefd op Tere (wie niet trouwens) en raakt hij steeds verder van het rechte pad.

De grootste troef van deze heerlijke Spaanse genrecocktail is de sfeer. Veel films over de jaren 70 beperken zich in de uitbeelding daarvan tot kleur en design. Maar in ‘Las leyes de la frontera’ voel je de lamlendigheid, de smerigheid en het gebrek aan toekomst die deze tijd kenmerkte. Al die dingen komen prachtig samen in de speelhal, een verlaten doorrookte loods waar eenzame jongeren uren doorbrengen achter de machines. Tegenover die lelijkheid staat de schoonheid en de kleurenrijkdom van het zomerse Girona, waar het grootste deel van deze film zich afspeelt.

Hoewel ‘Las leyes de la frontera’ veel genres herbergt (misdaad, actie, romantiek, drama, coming-of-age, periodefilm) is het vooral een naturalistisch drama. Het laat zien hoe kansloos het leven kan zijn wanneer je wordt geboren op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Dat is dan ook de reden dat je als kijker steeds voor de jonge misdadigers supportert, omdat je weet dat dit de enige manier voor hen is om nog wat van het leven te maken. Het verschil met Nacho’s eigen milieu is even schrijnend als veelzeggend.

Het sfeervolle ‘Las leyes de la frontera’ biedt ruim twee uur geslaagd amusement. Met strakke en gelikte visuals, acteren van een hoog niveau en de jaren 70 die nu eens goed tot hun recht komen. En of je het nu drama, misdaad of coming-of-age noemt, het is allemaal van een even hoge kwaliteit en even vermakelijk.

Henny Wouters

Waardering: 4

VOD-release: 22 november 2021 (Netflix)