Las Meninas (2011)

Regie: Eva Cools | 25 minuten | drama, familie, korte film | Acteurs: Elisa Mouliaá, Paula Morago, Esperanza De la Vega, Charly Bravo, Terele Pávez

Als weduwe Vélazquez in de Vlaamse kortfilm ‘Las Meninas’ overlijdt, blijkt dat ze helemaal geen weduwe was, en dat al haar geld wordt geërfd door haar ex-man. Haar dochters en kleindochter zijn verbijsterd en woedend, want de man is uit Murcia, Zuid-Oost Spanje vertrokken, toen zijn vrouw net zwanger was. Hij is zijn vrouw altijd blijven schrijven, maar nooit op komen zoeken.

Bélen, de kleindochter, besluit hem op te zoeken in België. Daar heeft hij een restaurant, Las Meninas. Bélen wordt daar aangenomen als serveerster, en zo leert ze haar opa kennen, zonder dat hij daar erg in heeft. Ze probeert te achterhalen waarom hij zijn vrouw in de steek heeft gelaten en doet erg haar best om hem aardig te vinden, om zo ook vrede te sluiten met het feit dat hij het geld zal erven.

Met zo af en toe een clichéshot tussendoor, zoals het 360 graden shot om de verwonderde personage heen, maar over het algemeen wel mooie, sferische beelden, is ‘Las Meninas’ een erg prettige korte film om te kijken. De typische Spaanse vrouwen zijn stuk voor stuk beeldschoon en wonen in een tot de verbeelding sprekende woestenij. De gesproken taal en de heerlijke muziek geven een acuut vakantiegevoel en de acteerkunsten van Elisa Mouliaá, die de rol van Bélen vertolkt, zijn voortreffelijk.

Mirte Brethouwer

‘Las Meninas’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (Selected Shorts #14: De Beste Vlaamse Kortfilms van 2012).