Last Hijack (2014)

Regie: Tommy Pallotta, Femke Wolting | 84 minuten | documentaire, animatie

De piraterij voor de Somalische kust is het afgelopen jaar een beproefd onderwerp geworden binnen de wereldwijde cinema. Veelal zijn het fictieve verhalen die de klemtoon leggen op de kant van de gegijzelden. De films tonen het gevaar en het ontzien van de schippers, die als onschuldige slachtoffers over de territoriale wateren varen. In ‘Last Hijack’ wordt interessant genoeg partij gekozen voor de Somalische kapers.

‘Last Hijack’ volgt daarbij oud-piraat Mohamed. De 32-jarige Somaliër heeft onder druk van zijn ouders en nieuwe vrouw zijn carrière als zeerover opgegeven. Toch doet de gedachte aan rijkdom, respect en macht hem terugverlangen naar zijn oude leventje. In het geheim maakt hij met zijn voormalige vrienden plannen voor een laatste roof. Een overval die hen allen voorgoed financieel onafhankelijk moet maken. Vanaf de eerste plannen tot aan de afvaart van het strand, wordt de gelukszoeker door de camera gevolgd.

Daarnaast zijn er enkele interviews met omstanders. Hoewel de grens tussen documentaire en film in ‘Last Hijack’ klein lijkt, geven deze getuigenissen het idee toch naar een representatie van de werkelijkheid te kijken. De spelers in beeld zijn daadwerkelijk mensen van vlees en bloed die met gevaar voor hun eigen leven een kaping beramen. Dat gevaar komt ook uit hun eigen gemeenschap. De consensus over piraterij in Somalië is in de loop der jaren ten goede veranderd. Kapers zijn geen helden meer, maar schuldige veelplegers die geen respect verdienen.

Het zijn voor het Westen ongewone beelden om te zien. Het zwart-wit beeld dat men vaak van de Somaliërs heeft, staat ver af van de werkelijkheid. Er gaat veel meer dynamiek in de samenleving schuil. ‘Last Hijack’ geeft daarin een helder overzicht. Dat komt ook doordat er een goed beeld wordt gegeven van de Somalische geschiedenis. De clanoorlogen, de armoede en de mislukte verhoudingen met de Westerse wereld komen allemaal aan bod. Alleen de verregaande invloed van de radicale moslims blijven raar genoeg buiten schot. Buiten die observaties en interviews worden de herinneringen van Mohamed gevisualiseerd aan de hand van welgemaakte animaties. Het geeft niet alleen de fantasie de ruimte, maar ook wordt de spanningsboog van de documentaire verhoogd.

De documentaire gaat gepaard met een interactieve website, waar het avontuur van de gijzelnemers actief kan worden ervaren. Alles bij elkaar genomen geeft deze Europese coproductie een compleet inzicht van de Somalische kant van het piratenverhaal. ‘Last Hijack’ is een indrukwekkende documentaire.

Wouter Los

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 april 2014