Last Will (2010)

Regie: Brent Huff | 100 minuten | drama, thriller | Acteurs: Tatum O’Neal, Tom Berenger, Patrick Muldoon, Peter Coyote, Shawn Huff, William Shockley, Jeffery Dean, James Brolin, Moon Unit Zappa, Loy Edge, Alicia Cabrera, Karlee Cheesman, Brent Crawford, Jackson Bolt, Shawn Patrick Nash, Albert J. Burnes, Pat Frey, Brian Paulette, Laurie Mazuer, Jeff Vaughn, Yve Rojas

Hayden Emery (Tatum O’Neal) heeft met hubby Frank Emery (Tom Berenger) een goeie vent aan de haak geslagen. Hij komt uit een steenrijke familie, werkt als chirurg en heeft een hart van goud. Helaas zijn z’n broers Joseph (Patrick Muldoon) en Virgil (Jeffery Dean) uit ander hout gesneden. Met hun onfrisse vastgoedbedrijf laten ze arme buurten verloederen, om ze later te kunnen slopen en er dure pandjes neer te zetten. Als Hayden er bij Frank op aandringt om deze praktijken een halt toe te roepen onderneemt hij meteen actie. Sterker nog, hij schrijft zijn broers uit zijn testament en maakt zijn vrouw de enige begunstigde. Dat valt natuurlijk niet in goede aarde bij Joseph en Virgil. Als Frank een beroerte krijgt nemen de broers hun kans waar om zich het familiefortuin toe te eigenen en Hayden in diskrediet te brengen. Als Frank enige tijd later overlijdt zorgen ze er zelfs voor dat ze aangeklaagd wordt voor moord.

‘Last Will’ schijnt gebaseerd te zijn op een waargebeurd verhaal. Dat was ‘Titanic’ ook, maar dat betekent nog niet dat de botten van Leonardo DiCaprio op de bodem van de Atlantische oceaan liggen. Filmmakers nemen altijd de nodige artistieke vrijheid en daar is op zich niks mis mee, maar in het geval van ‘Last Will’ was het meer dan een beetje en waarschijnlijk een beetje te veel. Om drama in het leven van de kersverse echtgenote Hayden te injecteren worden werkelijk alle registers opengetrokken: corrupte rechters, corrupte advocaten, corrupte lijkschouwers. Niemand is te vertrouwen en in elke hoek schuilt gevaar. Gelukkig brengen de slechteriken op het einde licht in de duisternis door haarfijn aan Hayden uit te leggen hoe hun snode plan in elkaar stak, nèt voor politiechef Sloan (James Brolin) haar te hulp komt. Waargebeurd? We betwijfelen het. Geloofwaardig? Nou nee.

Het moge duidelijk zijn dat ‘Last Will’ het niveau van de gemiddelde woensdagavondfilm niet ontstijgt. De acteurs draaien op routine en zetten vlakke personages neer, wat gezien de namen op de castlijst een beetje teleurstellend is. Toegegeven, een doorsneescenario als dit nodigt acteurs ook niet uit tot vuurwerk. In ‘Last Will’ lijkt gemakzucht troef. Zo worden we halverwege getrakteerd op een absurd lange flashback waarin de eerste helft van de film nog even dunnetjes wordt overgedaan, met de nadruk op de mooie momenten in het leven van Frank en Hayden. Zo weet de kijker dat het ware liefde was tussen die twee, en kan Hayden haar rouwperiode overslaan om zich helemaal te richten op het zuiveren van haar naam. Gemakzuchtig was ook de bedenker van de DVD-hoes. Hierop zien we een onguur kijkende Tom Berenger met een pistool en de tekst ‘corruption and murder’. En dat terwijl Berenger in deze film toch echt de good guy speelt.

Paula Koopmans