Laughter in Paradise (1951)

Regie: Mario Zampi | 93 minuten | komedie | Acteurs: Alastair Sim, Fay Compton, Guy Middleton, George Cole, Hugh Griffith, Ernest Thesiger, Beatrice Campbell, Mackenzie Ward, A.E. Matthews, Joyce Grenfell, Eleanor Summerfield, John Laurie, Veronica Hurst

Sommige zaken zijn makkelijk uit te leggen, andere kun je beter ondergaan. Hoe zou je plezierige zaken als meditatie, massage, kerkgezang of het verzamelde werk van Proust kunnen verklaren zonder te blijven hangen in vaagheden? Datzelfde geldt voor humor. Hoewel er boeken vol over zijn geschreven, is de beste manier om humor te vatten het te ondergaan. Bovendien is lachen aantoonbaar gezond. Wie pas echt gezond wil worden, onderwerpt zich bij voorkeur aan de Britse tak van de humorstam. Zoals in ‘Laughter in Paradise’.

In deze komedie uit 1951 maakt een gestorven rijkaard, bekend om zijn practical jokes, in zijn testament zijn hele bezit over aan vier familieleden: een playboy, een kribbige tang, een verlegen bankbediende en een snobby schrijver van misdaadromans. Er zit wel een flinke adder onder het gras. Om het geld te krijgen moeten de erfgenamen elk een bijzondere opdracht afronden. Zo moet de schrijver van misdaadromans zelf een misdaad plegen en voor 28 dagen in de cel belanden.

Dat die opdrachten geheim moeten blijven, zet de deur wagenwijd open voor een heerlijke comedy of errors. Met uiteraard een paar onverwachte wendingen en leuke vondsten. De opdrachten zelf zijn al hilarisch, maar grappig is vooral de manier waarop onze erfgenamen die uitvoeren. De avonturen van de schrijver op het misdaadpad scoort de meeste lachsalvo’s, ook al door de geweldige vertolking door Alastair Sim. Zijn smachtende secretaresse en militaristische verloofde helpen een handje mee.

Omdat een komedie niet louter kan bestaan uit grappen is er soms ook plaats voor ontroering. We begrijpen langzaam waarom de kribbige erfgename zo kribbig is geworden en we leven mee met het weinig succesvolle liefdesleven van de bankbediende. Daarnaast kent de film wat morele boodschappen, bescheidener en spaarzamer dan de Hollywoodvarianten en daarom minder storend.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, maar ga je helemaal voor de bekende supersterren uit die tijd? In ‘Laughter in Paradise’ loopt een meisje rond dat sigaretten uitdeelt in horecagelegenheden. Dat meisje wordt een beetje klungelig gespeeld door een actrice met een lange nek en prachtige hertenogen. Deze Audrey Hepburn zou niet veel later de filmwereld veroveren. Nog een reden dus om deze komedie te bekijken.

Henny Wouters

Waardering: 4

VOD-release: 1 december 2021 (Netflix)