Laura Hasn’t Slept (2020)

Regie: Parker Finn | 11 minuten | korte film, horror | Acteurs: Caitlin Stasey, Lew Temple

Elke arts, zelfhulpboek, zelfverklaard coach of gezondheidsblog zal het kunnen beamen: slaap is onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Zomaar twee nachten overslaan is zo ongeveer het onverstandigste dat je kunt doen. Maar wat nu als je niet durft te slapen?

De Laura uit de titel van deze horrorshort heeft al een paar slapeloze nachten achter de rug. De reden is dat ze steeds dezelfde nachtmerrie heeft en ze heeft het idee dat daar meer achter zit dan een normaal denkend persoon zou doen. Daarom bezoekt ze een psychotherapeut. Niks geen wachtlijsten hier, er is dringend hulp nodig!

Afgezien van het feit dat de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg daar nog van kan leren, is Laura’s besluit om professionele hulp in te schakelen misschien niet haar beste beslissing geweest. Zo zie je maar weer: slaap is belangrijk!

Actrice Caitlin Stasey zet volstrekt geloofwaardig een jonge vrouw neer die de wanhoop nabij is. Haar radeloze monoloog houd je aan het doek gekluisterd en je leeft onmiddellijk met haar mee. De film bouwt gestaag op naar een climax, maar die komt te snel en daarna is het eigenlijk gedaan met de spanning. Dat is jammer, maar alleen al voor die eerste minuten is ‘Laura Hasn’t Slept’ de moeite waard. Naar verluidt wordt er van ‘Laura Hasn’t Slept’, dat op het SXSW in 2020 (dat online gehouden werd vanwege COVID-19) de Special Jury Recognition Prize won in de categorie SWSW Midnight Short, een speelfilm gemaakt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

‘Laura Hasn’t Slept’ is te zien tijdens Imagine Filmfestival 2020, in het programma Imagine Fantastic Shorts 2.