Law Abiding Citizen (2009)

Regie: F. Gary Gray | 109 minuten | drama, thriller | Acteurs: Gerard Butler, Leslie Bibb, Jamie Foxx, Michael Gambon, Bruce McGill, Colm Meany, Viola Davis, Regina Hall, Michael Kelly, Christian Stolte, Josh Stewart, Gregory Itzin, Michael Irby, Dan Bittner, Richard Portnow, Annie Corley, Brooke Stacy Mills

Regisseur F. Gary Gray heeft iets met het onderwerp ‘persoonlijke wraak’. Na ‘A Man Apart’ (2003) met Vin Diesel is het in ‘Law Abiding Citizen’ Schotlands coming man Gerard Butler die iedereen die hij verantwoordelijk acht voor zijn leed een lesje wil leren.

Butler is Clyde Shelton, een schijnbaar doodgewone, liefhebbende echtgenoot en vader van een dochtertje. Op een dag wordt hij bij zijn voordeur bruut overvallen door twee inbrekers en moet hij neergestoken en vastgebonden toekijken hoe zijn vrouw en dochter worden afgeslacht. Wanneer de daders vervolgens moeten voorkomen blijkt de jonge, veelbelovende openbare aanklager Nick Rice (Jamie Foxx) al een deal gesloten te hebben met de ergste van de twee; in ruil voor diens bekentenis gaat hij voor slechts vijf jaar de bak in, maar krijgt zijn maat de doodstraf. Clyde weet niet wat hij hoort en ziet liever dat Nick het risico neemt op verlies en een eventuele vrijspraak voor beide moordenaars – wegens gebrek aan bewijs – in plaats van de veilige, voor zijn trackrecord gunstige weg waartoe hij nu heeft besloten. Als hij na de uitspraak dan ook nog ziet dat Nick de hand schudt van de dader met wie hij de deal heeft gesloten wordt hij bijna gek.

Vijf jaar later neemt Clyde alsnog het recht in eigen hand, wat hem in de gevangenis doet belanden. Eenmaal daar aanbeland merkt Nick dat het spel pas net begonnen is. Vast of niet, Clyde is van plan wraak te nemen op het hele rechtssysteem dat volgens hem totaal niet deugt. En daarbij schuwt hij absoluut geen geweld. Dat geweld is zelfs behoorlijk buitensporig en de film is dan ook weinig subtiel te noemen. In eerste instantie gaan de gedachten nog uit naar ‘Fracture’ (2007) waarin een aanklager het op vergelijkbare wijze moet opnemen tegen een ‘zeker lijkende’ dader die spelletjes met hem speelt. Helaas zit ‘Law Abiding Citizen’ lang zo intelligent niet in elkaar en zijn de scènes met Foxx en Butler ook zeker niet zo spannend als die tussen Ryan Gosling en Anthony Hopkins destijds.

Butler is überhaupt niet echt een type voor de intelligente aanpak, maar meer iemand van het rouwdouwen. Het personage Clyde Shelton komt dus al snel niet geloofwaardig meer over. Foxx komt veel beter uit de verf als iets te gladde carrièrejager, die zijn normen en waarden haalt uit wat er in de wet staat. Of deze nu recht doen aan de situatie of niet. Een heel herkenbaar personage bovendien.

Het thema is natuurlijk aansprekend, ook al zijn we er in de laatste jaren al iets te vaak mee geconfronteerd getuige films als ‘The Brave One’ (2007) en ‘Death Sentence’ (2007). ‘Law Abiding Citizen’ roept vooral de vraag op waar de hoofdpersoon nu eigenlijk op uit is. Totale chaos bij justitie? Iedereen dood? En dan? Met andere woorden; hoe ver kunnen wraakgevoelens gaan? Niet echt heel realistisch dus, maar veel actie en een strakke manier van filmen maken een hoop goed. Ook de vele verrassingen zorgen voor voldoende amusement, al is het einde wel weer ronduit ongeloofwaardig en teleurstellend. Zonder iets te verklappen: hebben ze soms geen camera’s hangen in de gevangenis?! Zoveel onbenul bij politie en justitie is zelden vertoond.

‘Law Abiding Citizen’ is best een aardige film waarin kritisch tegen het rechtssysteem wordt aangekeken en waar van de kijker continu een waardeoordeel wordt gevraagd. Wie herkent er immers niet het gevoel dat het recht geen recht doet?! De nodige diepgang ontbreekt echter wel en dit wordt vooral gecompenseerd met veel gewelddadigheid. En o ja, ook de kettingzaag doet weer eens mee. Weinig nieuws dus.

Brian Ligtvoet

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 december 2009