Lawless (2012)

Regie: John Hillcoat | 115 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jason Clarke, Guy Pearce, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Dane DeHaan, Chris McGarry, Tim Tolin, Gary Oldman, Lew Temple, Marcus Hester, Bill Camp, Alex Van, Noah Taylor, Mark Ashworth, Tom Proctor, Bruce McKinnon, Eric Mendenhall, Toni Byrd, Robert T. Smith, Jake Nash, William J. Harrison

Ongenaakbaar zijn ze, al sinds mensenheugenis. Het legendarische imago van de Bondurant familie is er eentje van onsterfelijkheid. Oorlogen, epidemieën, daar waar de rest van de bevolking er niet aan kon ontkomen, heeft niets van dit alles deze familie, die centraal staat in ‘Lawless’ van John Hillcoat, de afgelopen decennia klein gekregen. Het is hierdoor dat ze in hun woonplaats het imago van onoverwinnelijkheid gekregen hebben. Leider van het stel is Forrest (Tom Hardy). Verder bestaan de Bondurants nog uit oudere broer Howard (Jason Clarke) en de jongste van de drie, Jack (Shia LaBeouf).

‘Lawless’ speelt zich af rond de jaren dertig van de twintigste eeuw op het Amerikaans platteland van Virginia. De gebroeders Bondurant leiden er een prima leventje, profiterend van hun zelf opgezette illegale drankhandel waarmee ze goed geld verdienen. Echter, wanneer er een nieuwe sheriff in het plaatsje komt (gespeeld door Guy Pearce), verandert dit leventje al snel. Sheriff Rakes heeft zich voorgenomen om orde op zaken te stellen. Één van de grootste problemen van de buurt is in zijn ogen de familie Bondurant met hun illegale activiteiten. Ook gelooft hij als een van de weinigen niet in de mythe die er rondom de in zijn ogen nogal lamlendige jongeren hangt (de grap van de mythe wordt gedurende de film overigens mooi benut door de makers en zorgt voor de broodnodige humor). Daar waar de rest van het dorp zich al vrij snel overgeeft aan Rakes, houden de Bondurants als enige stand, ondanks een aantal harde maatregelen van de sheriff, die zelf, zo blijkt, niet vies is van een potje matten.

En zo ontstaat een tweestrijd die eigenlijk de basis van de film vormt. ‘Lawless’ is feitelijk een kat-en-muis-spel tussen aan de ene kant de familie Bondurant en aan de andere kant sheriff Rakes en zijn volgelingen. Hoewel Forrest duidelijk de leider van de Bondurants is, is de hoofdrol toch weggelegd voor de jonge Jack. Al snel in de film, wanneer zijn broers meer bezig zijn met hun gevecht tegen de sheriff, besluit Jack om zelf zijn eigen alcoholhandel op te zetten. Samen met zijn maatje Cricket (Dane DeHaan) sluit hij deals met andere dorpen om de alcohol naartoe te transporteren. Dit transporteren vindt overigens in een nostalgische oldtimer plaats die perfect in de setting past. Shia LaBeouf, hoewel voornamelijk bekend van de ‘Transformers’ serie, houdt zich zeker staande ten opzicht van de overige (grote) namen die in ‘Lawless’ van de partij zijn.

‘Lawless’ is dan ook een bovengemiddelde western/gangsterfilm geworden. Het is een film die heel veel goed doet, zoals de setting, acteurs en het prima tempo van de film, maar ondanks dit toch net iets mist om een topper genoemd te mogen worden. Dat iets zit hem in het feit dat ‘Lawless’ toch net wat diepgang mist, zowel qua verhaal als qua uitwerking van de karakters. Het verhaal heeft helaas niet heel veel meer om het lijf dan de eerder genoemde tweestrijd en had wel een verrassende twist hier en daar kunnen gebruiken. Nu is het allemaal net wat te mat en te netjes uitgewerkt. Toch heeft ‘Lawless’ buiten zijn gebreken om genoeg te bieden aan een ieder die van een lekkere, niet al te gecompliceerde actiefilm houdt.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 november 2012
DVD- en blu-ray-release: 4 april 2013