Layla Fourie (2013)

Regie: Pia Marais | 108 minuten | thriller | Acteurs: Rayna Campbell, August Diehl, Rapule Hendricks, Terry Norton, Rapulana Seiphemo, Jeroen Kranenburg, David Mello, Sivan Raphaely, Gérard Rudolf, Yûho Yamashita

Met haar Zuid-Afrikaanse roots lijkt Pia Marais de aangewezen persoon om een film te maken die speelt met de sociale dynamiek van het land. Jammer genoeg haalt de regisseuse met ‘Layla Fourie’ niet de volle potentie uit de zee van mogelijkheden die dit project biedt. ‘Layla Fourie’ is namelijk een voorspelbare en ongeïnspireerde thriller die nog enigszins gered wordt door de fijne beelden en mooie kleuren.

Alleenstaande moeder Layla Fourie (Rayna Campbell) gaat door het gebrek aan kansen voor haar zoon op zoek naar een beter leven. Een baan als menselijke leugendetector biedt zicht op een betere toekomst. Echter gaat het al vrij snel mis voor Layla en haar zoon. Via verschillende onwaarschijnlijkheden en lachwekkende plotwendingen belanden moeder en zoon in een situatie waarbij ze in verband worden gebracht met een verdwijning. De elementen binnen het verhaal zijn te robuust aangepakt waardoor de film afgezaagd en vooral heel erg voorspelbaar wordt.

Daarnaast is Layla een behoorlijk oninteressant hoofdpersonage, een doorsnee alleenstaande moeder die verder niet heel veel te vertellen heeft. Behalve met haar geschrokken ogen geeft ze vrij weinig blijk over iets te beschikken wat op gevoel lijkt.

De verschillen in etniciteit en cultuur die Zuid-Afrika rijk is worden nagenoeg buiten beschouwing gelaten. Dit is zonde, want de expeditie door regenboognatie biedt daar meer dan genoeg ruimte voor. Hierdoor blijft de film te veel op de vlakte en verdwijnt deze in de stroom van middelmaat.

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel, de strak uitgelijnde shots zijn in combinatie met de doffe kleuren zeer fraai. Het eenzame en desolate gevoel dat de beelden alleen naar voren brengt komt sterk over, jammer genoeg kan het plot hier niet in mee gaan.

‘Layla Fourie’ steunt veel te veel op platgetreden stijlmiddelen en gebrekkige verhaalelementen. Hierdoor is de film doorzichtig en oninteressant.

Robin Zwaan

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 17 juli 2014
VOD-release: 16 oktober 2014