Le bruit des glaçons (2010)

Regie: Bertrand Blier | 84 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jean Dujardin, Albert Dupontel, Anne Alvaro, Myriam Boyer, Christa Theret, Audrey Dana, Emile Berling, Eric Prat, Farida Rahouadj, Jean Dell, Baptiste Roussillon, Damien Bonnard, Laurent Desponds, Avy Marciano, Clémence Thioly, Geneviève Mnich, Yvon Crenn

Charles (Jean Dujardin) is een alcoholistische schrijver die zijn dagen vult met drinken en hangen aan het zwembad, tot hij op een dag een vreemde bezoeker krijgt. Charles blijkt te lijden aan een hersentumor en zijn kanker staat letterlijk – in gepersonificeerde vorm (gespeeld door Albert Dupontel) – voor de deur. De ooit succesvolle auteur probeert eerst nog te vechten tegen de ongewenste gast, maar ziet al snel dat verzet zinloos is. Hij zal de rest van zijn leven moeten slijten met deze irritante bezoeker die geen moment van zijn zijde wijkt. Ook zijn huishoudster Louisa (Anne Alvaro), die in stilte verliefd is op Charles, heeft kanker op bezoek. Samen proberen zij zo goed en zo kwaad als het kan met het vervelende bezoek om te gaan. De vraag is: zullen zij zich overgeven aan hun plaaggeesten of gaan zij het gevecht winnen?

Wat positief aan ‘Le bruit des glaçons’ is, is dat het een origineel en onvoorspelbaar verhaal is. Jammer genoeg blijven de personages echter vrij vlak door de absurdistische vertelstijl, waardoor het moeilijk inleven is. Het acteerwerk is wél sterk, de hoofdrol wordt dan ook vertolkt door Jean Dujardin die eerder veel furore maakte met zijn hoofdrol in ‘The Artist’ en hier zelfs een Oscar (naast vele andere prijzen) voor in de wacht sleepte. Een unieke prestatie voor een Franse acteur. ‘Le bruit des glaçons’  is niet te vergelijken met ‘The Artist’ en is zeker niet gemaakt om bij een groot publiek in de smaak te vallen. Met het kiezen voor deze rol toont Dujardin over een nodige dosis lef te beschikken.

‘Le bruit des glaçons’ is een absurdistische zwarte komedie en echt een geval apart. Kanker is nou niet echt iets wat normaliter om te lachen is. Je moet in het rare verhaal mee kunnen gaan, want anders zal je het helemaal niets vinden. Voor liefhebbers van onconventionele bizarre films, zal ‘Le bruit des glaçons’ zeker de moeite waard zijn. Voor filmkijkers die liever een traditioneel verteld verhaal zien, zal het een hele zit worden. Niet voor iedereen dus.

Sylvia Bakker

‘Le bruit des glaçons’ verschijnt dinsdag 4 december 2012 op DVD.