Le Fidèle (2017)

Recensie Le fidèle CinemagazineRegie: Michaël R. Roskam | 130 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Eric De Staercke, Jean-Benoît Ugeux, Nabil Missoumi, Thomas Coumans, Nathalie Van Tongelen, Fabien Magry, Sam Louwyck, Stefaan Degand, Kerem Can, Aïcha Cissé, Vincenzo De Jonghe, Gianna La Rocca, Dimitry Loubry, Gaël Maleux

Met Matthias Schoenaerts (‘De rouille et d’os’) en Adèle Exarchopoulos (La vie d’Adèle’) heeft ‘Le fidèle’ twee hotties in huis en voldoende vuurkracht voor een topfilm. Ook qua chemie zit het wel snor en dat is nodig, want de twee kleven in de eerste helft van de film als honingzotte bijen aan elkaar. Hij een working class hero met een geheim, zij een rijkeluisdochter met een autoracecarrière. Daar houden wij van, een beetje fusion cooking op romantisch gebied, zoals ook in ‘De rouille et d’os’ wordt bedreven. Een andere film, mais bon.

De ‘Brusselse Rivièra’ wordt het milieu genoemd waarin Gino (Schoenaerts) en Bénédicte (Exarchopoulos) elkaar ontmoeten. Op feestjes en bij autoraces mengen bankiers zich met de onderwereld, waartoe ‘Gigi’ behoort. Hij verkoopt zich aan haar als auto-exporteur terwijl hij banken overvalt. Gigi is een groot kind – tegelijkertijd een rustige jongen, terwijl ‘Bibi’ de randen graag opzoekt. Dat klikt natuurlijk. De liefdesgeschiedenis fascineert vanaf het begin, terwijl er aanvankelijk weinig meer gebeurt dan verwacht.

Verliefdheid wekt vertrouwen, terwijl de kijker bij een simpele verkeerscontrole al weet dat Gigi in zijn broek schijt voor de politie. De seksscènes zijn zinderend. Je gaat van deze twee houden en dat is een heerlijk uitgangspunt voor een regisseur, want hij kan na een half uur alle kanten op met de kijker, die zich gewillig mee laat voeren. Een terloopse scène met de vader van Bibi (Eric De Staercke) moet de handeling in gang zetten, maar Roskam spreekt liever met beelden, met een opmerkelijke rol voor honden. Dat doet director of photography Nicolas Karakatsanis met allure.

Ondertussen krijgen wij als kijker weinig te zien van de roverskunsten van Gigi, maar dat is goede planning. De overval die Roskam ons uiteindelijk voorschotelt is vanwege de eenvoud de moeite waard. Juist in deze fase krijgt de uitstekende Exarchopoulos de overhand in speeltijd, met een opmerkelijke plottwist als driver. Een keuze waarmee de film ritmisch dreigt vast te lopen. Deze kijker kreeg uiteindelijk waar voor zijn geld omdat beide hoofdrolspelers in elkaar geloven, maar Roskam gokt met goud in handen. ‘Le fidèle’ is de Belgische inzending voor de Oscars.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 november 2017
DVD- en blu-ray-release: 2 februari 2018