Le gentleman d’Epsom (1962)

Regie: Gilles Grangier | 84 minuten | komedie, romantiek, drama, misdaad | Acteurs: Jean Gabin, Madeleine Robinson, Frank Villard, Jean Lefebvre, Jacques Marin, Jean Martinelli, Joëlle Bernard, Aline Bertrand, Léonce Corne, Marie-Hélène Dasté, Albert Dinan, Paul Faivre, Camille Fournier, Paul Mercey, Alexandre Rignault, Josée Steiner, Paul Frankeur, Louis de Funès

Acteur Jean Gabin en regisseur Gilles Grenier konden het blijkbaar goed met elkaar vinden. De beroemdste vertolker van Maigret acteerde in meer dan een dozijn films van deze regisseur. Een van de merkwaardigste daarvan is ongetwijfeld ‘Le gentleman d’Epsom’ uit 1962. Merkwaardig, omdat de film zich lastig laat kennen en nog lastiger laat classificeren. Zonder dat dit ten koste gaat van het kijkplezier.

In ‘Le gentleman d’Epsom’ speelt Jean Gabin de bejaarde Richard Briand-Charmery, een man die door iedereen met Commandant wordt aangesproken. Deze commandant verdient zijn geld voornamelijk door goedgelovige medeburgers van tips voor de paardenrennen te voorzien. Door steeds zelf een percentage te vragen, verliest hij niets bij een verkeerde tip en wint hij flink bij een geslaagde. We volgen deze commandant langs de renbaan, en zien hoe hij zich steeds verder in de nesten werkt. Tussendoor ontmoet hij een oude vlam, met wie hij zoete herinneringen ophaalt.

Hoewel ‘Le gentleman d’Epsom’ bij het onvolprezen IMDB te boek staat als misdaadkomedie, is dat veel te kort door de bocht. Tijdens de ontmoeting met oude vlam Maud komt de romantiek bovendrijven en het verloop van de film wijst soms meer op een psychologisch drama dan op een krimi. De semi-filosofische ondertoon maakt classificeren al helemaal onmogelijk.

Wat helaas aan deze film ontbreekt is een consistente toon. De scène met de oude vlam is heerlijk nostalgisch, maar die nostalgie vloekt met de nuchtere toon van het voorafgaande. Ook is er een korte scène die zo lijkt geknipt uit Bugs Bunny. We zien een nerveuze restauranthouder (Louis de Funès) druk bezig in zijn etablissement, terwijl iedere beweging die hij maakt wordt begeleid door een tekenfilmgeluidje. Best grappig, maar vloekend met de rest.

Dat ‘Le gentleman d’Epsom’ toch makkelijk overeind blijft, danken we vooral aan de excellerende Gabin. Hij maakt van de commandant een tragisch karakter, dat in feite zijn hele leven heeft vergokt. De spanning is prima opgebouwd en de Funès zorgt voor een paar komische accenten als aspirant-gokker. Bovendien is de sfeer langs de renbaan goed getroffen. Geen topper al met al, maar boeiend tot en met.

Henny Wouters

‘Le gentleman d’Epsom’ verschijnt donderdag 16 oktober 2014 op DVD (Louis de Funès – Best of – Limited Edition).