Le grand’tour (2011)

Regie: Jérôme Le Maire | 98 minuten | komedie | Acteurs: Denis Burton, Chen Chenut, Pierre Fontaine, Christian Henrard, Patrick Humblet, Emmanuel Lawa, Arnaud Libert, Vincent Marganne, Renaud Quirin, Vincent Solheid

Een boswandeling maken met cocaïne, dat zou iedereen wel eens moeten doen, aldus de dronken fanfareband die een ‘Grand Tour’ maakt. De gelegenheidsfanfare besluit tijdens een lokaal carnaval om gewoon door te lopen naar een volgend carnaval. De dronken mannen lopen en lopen, drinken en zingen, kamperen onder een zeiltje en hebben lol. Als ze eenmaal aankomen bij de bestemming, blijkt er helemaal geen carnaval te zijn, maar een kunstsymposium. Ook leuk, denken de veertigers. Daarna lopen ze weer door, naar de Ardennen terug, naar een volgend dorpsfeest, en het volgende, en het volgende. Zo lopen ze een paar maanden beneveld rond in België, in weer en wind.

Bij het zoveelste uitbundige carnaval besluit de leider, Vincent, dat het genoeg is. Hij wil niet meer de fanfareleider zijn, en besluit dat ze verder gaan als gewone groep mannen. Alcohol en drugs worden verbannen, en de eerste mannen vallen nu af. De doelloze pelgrimage wordt nu een tocht van verloren mannen, die op de vlucht zijn voor zichzelf, of juist op zoek naar zichzelf. De veertigers hebben ondertussen niets om naar terug te keren, maar steeds meer mannen beseffen dat de tocht wel degelijk tot een eind kan komen. De groep zwervers wordt kleiner en kleiner.

Het documentaire-achtige ‘Le grand’tour’ laat de kijker een tijdje in vertwijfeling, of het echte mannen zijn of acteurs. De wiebelige beelden die soms onscherp zijn, de interviews die terugblikken op de gebeurtenissen, alles heeft de illusie van een docu. Toch is het pure fictie, alhoewel te vermoeden is dat de mannen werkelijk zoveel lol hebben beleefd (en drank hebben geconsumeerd) tijdens de opnames.

De film is wel vrij langdradig, na een uur dronken mannenstreken heb je het wel gezien, en dan moet je nog een uur mannen die hun ziel op mannelijke wijze onderzoeken. In de film is het ook steeds moeilijker wordt de mannen uit elkaar te houden, ze dragen allemaal hetzelfde rode tenue, wilde haardos en driedagenbaardje. Het lichtpuntje van ‘Le grand’tour’ is wel de bonkige vrachtwagenchauffeur die homo blijkt te zijn, maar die komt helaas weinig aan het woord. Er zitten een aantal mooie momenten in de film, die haast wel aansporen om ook met een rugzak te gaan rondtrekken. Tussen die momenten zit echter net te veel tijd, waardoor het een beetje saai is, zoals waarschijnlijk ook die wandeltocht het grootste deel van de tijd is.

Eigenlijk is ‘Le grand’tour’ een grote survivaltocht, maar aan het foerageren is bar weinig aandacht gegeven. Meer aandacht is er voor de zoektocht naar alcohol. Het lijkt de mannen als een tweede natuur te zijn om in de natuur te overleven.

Mirte Brethouwer

Waardering: 2.5

DVD-release: 4 februari 2014 (DVD-box Actes Belges)