Le mur de l’Atlantique (1970)

Regie: Marcel Camus | 100 minuten | komedie, oorlog | Acteurs: Bourvil, Peter McEnery,Sophie Desmarets, Jean Poiret, Reinhard Kolldehoff, Sara Franchetti, Pino Caruso, Terry-Thomas, Roland Lesaffre, Jacques Balutin, Jean-Pierre Zola, Georges Staquet, Robert Le Béal, Jacques Préboist, Billy Kearns

Restauranthouder Léon Duchemin probeert op goedmoedige wijze de oorlog te doorstaan. Hij tolereert de Duitse militairen die zijn zaak frequenteren, hij helpt het Franse verzet een beetje, maar echt fanatiek is hij met niets. Dan valt er een RAF-piloot uit de lucht die koste wat het kost naar Engeland terug wil. Dit komt goed uit. Ongewild is Léon in het bezit gekomen van een Duits document waarvan het zeer belangrijk is dat de geallieerde strijdkrachten het in handen krijgen. Léon wil daarom dat Jeff het document naar Londen brengt, maar door een knullig misverstand komt hij daar zelf terecht.

In Engeland wil de dienstdoende officier niet geloven in Léons goede bedoelingen en ondervraagt hem acht maanden lang over de reden waarom hij hun een document met valse informatie in de maag wil splitsen. Pas als de hooggeplaatste militair ‘per ongeluk’ een bevroren hoofd van een Duitser in een hoedendoos op de tafel laat staan, bekent Léon opeens van alles. Direct daarna wordt het hen natuurlijk duidelijk dat het document geen poging is om de geallieerden te misleiden, maar wel degelijk net zo waardevol is als Léon al die tijd heeft beweerd. Dit lijkt gunstig, tot zich weer het volgende probleem aandient voor de arme Léon die alleen maar naar huis wil. Het merkwaardigste aan deze film is dat er van alles en nog wat aan mankeert en veel dingen voor verbetering vatbaar zijn, maar dat hij toch fijn is om naar te kijken.

Op aangename wijze kabbelt het leven van Léon in tijden van oorlog voort en struikelt hij van het ene avontuur naar het andere. Het is een beetje of je met een drankje voor je neus luistert naar de verhalen van een breedsprakige oom, soms chaotisch, af en toe een beetje vreemd en je bereidheid om hem te geloven wordt regelmatig behoorlijk op de proef gesteld. Maar het is een sympathieke oom die het niet erg vindt dat je alles wat hij je met veel smaak vertelt met een korreltje zout neemt. Een prima film voor een zaterdagmiddag als je even lekker onderuitgezakt wilt wegdromen.

Diana Tjin-A Cheong