Le paradis (2023)

Recensie Le paradis CinemagazineRegie: Zeno Graton | 83 minuten | drama | Acteurs: Khalil Ben Gharbia, Julien De Saint Jean, Eye Haidara, Jonathan Couzinié, Matéo Bastien, Samuel Di Napoli, Amine Hamidou, Nlandu Lubansu, Terry Ngoga, Audrey D’Hulstère, Laurence Oltuski

Een ontluikende homoliefde binnen de muren van een jeugdgevangenis. Genoeg ingrediënten voor drama, moet regisseur Zeno Graton gedacht hebben. Maar is de Belgisch-Franse productie ‘Le paradis’ (2023) wel zo aangrijpend?

De zeventienjarige Joe (Khalil Gharbia) zit in jeugddetentie. Als hij ontsnapt, kan hij in een gamehal en aan het strand van zijn vrijheid genieten. Maar het is van korte duur. Even later wordt hij weer opgesloten en moet hij van begeleider Sophie (Eye Haïdara) vier bladzijden schrijven over zijn ‘stunt’. En een brief met excuses voor de rechter, want drie weken later is zijn hoorzitting. Eindelijk een kans om weg te komen uit de gevangenis. De mogelijkheid om vrij te komen krijgt een andere lading met de komst van een nieuweling, William (Julien De Saint Jean). Deze ruige, tatoeage-minnende jongen trekt de aandacht van de introverte Joe en vice versa. Al snel bloeit er wat op tussen de twee, maar ze moeten hun prille liefde verborgen zien te houden. Smachtend tegen gevangenismuren proberen ze invulling te geven aan hun romance. Ondertussen komt de spannende dag van Joes hoorzitting dichterbij. Zullen ze ooit samen in vrijheid de liefde kunnen beleven?

‘Le paradis’ is een sfeervolle film over een haast onmogelijke relatie. De sfeer wordt goed overgebracht door de mooie belichting, de originele shots van het gevangenisleven en de krachtige muziek van componist Bachar Mar-Khalifé. Het lijden van de jonge gedetineerden is bovendien invoelbaar. Ze zitten in onzekerheid over hun invrijheidstelling en ondertussen moeten ze hun emoties onderdrukken.

Helaas ontstaan associaties met Dream School, het televisieprogramma waarin schoolverlaters onder begeleiding van BN’ers aan hun leven gaan werken. In ‘Le paradis’ krijgen de jongeren namelijk boksles, lopen ze hard in het bos, werken ze in de tuin, maken ze een rap, leren ze een camera maken, en dat alles met buitengewoon begripvolle begeleiders. Een wel erg geromantiseerd beeld van het leven in de jeugdgevangenis.

Hoofdrolspelers Gharbia en De Saint Jean acteren hun moeizame leven verdienstelijk, maar het liefdesavontuur is niet direct aannemelijk. Dat zit hem in de opbouw: in minder dan tien filmminuten vanaf Williams introductie begint het heimelijke gefriemel al. Als de chemie tussen de twee van het scherm afspatte, zou het acceptabel zijn, maar het vuur is te zwakjes.

‘Le paradis’ treft een gevoelige sfeer, met mooi licht, fraaie shots en intense muziek. Maar de tragiek van een homoseksuele jeugdliefde in opsluiting? Die is in deze film maar net voldoende aangrijpend.

Ester Šorm

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 juli 2023