Le règne animal (2023)

Recensie Le règne animal CinemagazineRegie: Thomas Cailley | 130 minuten | avontuur, drama | Acteurs: Romain Duris, Paul Kircher, Adèle Exarchopoulos, Tom Mercier, Billie Blain, Xavier Aubert, Saadia Bentaïeb, Gabriel Caballero, Iliana Khelifa, Paul Muguruza, Maëlle Benkimoun, Nathalie Richard, Tom Rivoire, Francois-Xavier Raffier

In ‘Le règne animal’ (2023) heerst er al een tijdje een ziekte, waardoor mensen geleidelijk in dieren veranderen. Ook Lana (Florence Deretz), de moeder van de slungelige tiener Émile (Paul Kircher), is erdoor getroffen. François (Romain Duris), de vader van Émile, besluit met het gezin naar het zuidwesten van Frankrijk te verhuizen, omdat Lana daar behandeld kan worden in een gespecialiseerd opvangcentrum.

Net als vader en zoon zijn gesetteld in hun nieuwe omgeving, raakt een bus met ‘creaturen’ van de weg en weten tientallen passagiers te ontsnappen in de bossen. Een van hen blijkt de muterende Lana te zijn. Terwijl François en Émile naarstig naar haar zoeken, raakt de plaatselijke gemeenschap in rep en roer. Een ontsnapte inktvis die door de lokale super rent, je kunt je de onrust voorstellen.

Maar de puberale Émile heeft ook zijn eigen besognes. Zo is er de ontluikende liefde voor zijn klasgenootje Nina (Billie Blain) en groeit er een vriendschap met de getergde ‘vogelman’ Fix (Tom Mercier), die nogal moeizaam leert vliegen. En staat Émile uiteindelijk hetzelfde lot te wachten als zijn moeder of weet hij eraan te ontsnappen?

Dit fantasy-achtige drama van Thomas Cailley zit heel dicht op de huid van Émile, waardoor het makkelijk meeleven is. Zo makkelijk, dat het bij vlagen niet te doen is. De transformatie naar volwassenheid krijgt in dit verhaal een diepere lading, die versterkt wordt door het intieme camerawerk en de mooie performance van Kircher. Ook de vader-zoon-relatie is overtuigend gebracht. François probeert zijn zoon, met wie hij een sterke band heeft, voor eenzaamheid te behoeden en het kost weinig moeite om hem daarin te volgen.

Het is wat lastiger meevoelen met François’ obsessie voor het terugvinden van zijn vrouw. Waar je eerst nog hoopt dat Lana snel thuiskomt, zal het je later niet bijster veel meer kunnen schelen. Het lijntje wordt snel overschaduwd door alle ontwikkelingen rondom Émile. De interesse voor de zoektocht verdwijnt nog om een andere reden naar de achtergrond. De bejegening van de groep ontsnapte mens-dieren speelt eerst slechts zijdelings een rol, maar wordt naarmate het verhaal vordert steeds belangrijker.

Dan is er nog de behulpzame maar onderkoelde agente Julia (Adèle Exarchopoulos). Het personage brengt wat variatie in het verhaal, maar verder is de precieze functie van deze bijrol onduidelijk. Na ‘Passages’ (2023), waarin ze schittert in een spannende driehoeksverhouding, had je Exarchopoulos een interessantere taak gegund.

In ‘Le règne animal’ zijn de emoties van de veranderende puber Émile zo invoelbaar, dat het pijn doet. Wie een ontroerend coming-of-age-verhaal wil zien en een stel losgeslagen hybride wezens tot de beleving wil toelaten, hoeft niet te aarzelen.

Ester Šorm

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 23 november 2023