Le serpent (2006)

Regie: Eric Barbier |119 minuten | thriller | Acteurs: Yvan Attal, Clovis Cornillac, Pierre Richard, Simon Abkarian, Minna Haapkylä, Olga Kurylenko, Gérald Laroche, Jean-Claude Bouillon, Veronika Varga, Pierre Marzin

Vincent Mandel zit in een echtscheidingsprocedure verwikkeld waarbij de rechter zal gaan beslissen bij wie van de ouders de kinderen na de scheiding zullen blijven wonen. Toegewijd vader als hij is, ziet hij met lede ogen zijn claim ernstig in gevaar komen als hij beschuldigd wordt van verkrachting door het lingeriemodel Sofia (Olga Kurylenko). Ze was onverwachts voor een fotosessie komen opdagen in plaats van het model dat hij eigenlijk verwachtte, maar ze voldoet zeker qua uiterlijk. De mensen die zouden assisteren met make-up en licht zitten na een beroving op het politiebureau en Vincent is met haar alleen. Als hij na aanvankelijk tegengestribbeld te hebben ingaat op haar avances en haar kus beantwoordt, krabt ze hem in zijn nek waarna hij later bezoek krijgt van de politie.

Even onverwachts als ze hem had ingediend trekt Sofia de klacht in. Maar tijdens het bezoek waarin ze Vincent zogenaamd tekst en uitleg over haar motieven geeft, drogeert ze hem en helpt mee om compromitterende foto’s van hen samen te laten maken. Nog erger is dat Sofia na afloop komt te overlijden. Maar dat is nog niet alles. Later treft Vincent haar lijk aan na een aanrijding waarbij zijn kofferbak openvliegt. De bestuurder blijkt zijn vroegere schoolgenoot Plender te zijn die zich daarna op verontrustend gemakkelijke wijze het leven van Vincent en zijn gezin binnendringt. Hun leven verandert gaandeweg in een nachtmerrie en Vincent lijkt niet bij machte hier iets aan te doen.

‘Le Serpent’ is een standaardthriller en niet eens zo’n hele goede. De plotwendingen zijn erg voorspelbaar, het thema van een bedreigde familie niet bijster origineel en de loutering na het doorstaan van de hachelijke avonturen die ze hebben beleefd waardoor beide echtelieden toch weer tot elkaar komen in het bijzijn van hun bloedjes van kinderen, is ronduit banaal. Toch is de film onderhoudend door het optreden van Clovis Cornillac. Hij is zo verschrikkelijk eng in zijn fanatisme, gewelddadigheid en onvoorspelbare gedrag dat je gefascineerd raakt, ook al zie je al mijlenver van tevoren aankomen welke kant het opgaat. Hij speelt even gemakkelijk de gewetenloze slechterik als de invoelende familievriend die zich onmisbaar weet te maken en weet daardoor voor de kijker nog een interessant schouwspel te maken van wat verder toch voornamelijk het afwikkelen van de obligate reeks thriller elementen is.

Een film die je met gemak aan je voorbij kan laten, tenzij je graag Clovis Cornillac een echt enge schurk wilt zien spelen die voor de nodige rillingen en spanning zorgt.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2.5