Le sorelle Macaluso (2020)

Recensie Le sorelle Macaluso CinemagazineRegie: Emma Dante | 94 minuten | drama | Acteurs: Alissa Maria Orlando, Susanna Piraino, Anita Pomario, Eleonora De Luca, Donatella Finocchiaro, Viola Pusateri, Serena Barone, Simona Malato, Laura Giordani, Maria Rosaria Alati, Rosalba Bologna, Ileana Rigano

‘Le Sorelle Macaluso’ is een Siciliaans familie-epos vanuit vrouwelijk perspectief. Nu ja, dat laatste is een beetje misleidend. De kijker kijkt naar vijf zussen, in de eerste helft van de film tijdens hun adolescentie in de jaren 90; in de tweede helft wanneer zij de middelbare leeftijd hebben bereikt.
De setting van mooie meiden in het arme Palermo is natuurlijk fantastisch: levenskrachtige jonge blommen in de vergane glorie, wat wil je nog meer?

Een goed verhaal, we kunnen direct zijn. De bekende Satie-klanken, overbekend zelfs, zijn niet noodzakelijk. Emma Dante laat ons allereerst kennismaken met Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella, en doet dat met een liefdevol oog. Maar wie vrouwen wil leren kennen moet vooral luisteren. Het blijft op dit vlak bij impressies; de visuele kant is excellent vormgegeven, maar kan zoals bekend zowel betoveren als onttoveren.

Leer ons vrouwen kennen. Een voorbeeld: een dame die haar uiterste best doet witte schoenen te poetsen, met een maagdelijk witte duif op de vensterbank, vertelt een heel verhaal, maar welk? Een prachtig onbestemd beeld blijft het in deze zusteridylle met voetangels, en de filmische overgang van jong naar belegen (excusi) is schematisch te noemen.

Oudere zussen lezen mooie levenswijsheden aan elkaar voor uit romans, maar een integrale spanningsboog is er niet. ‘Le Sorelle Macaluso’ is vooral te genieten als impressionistisch beeldverhaal, over ouder worden, uiterlijke trots en zorgzaamheid. Vrouwelijke waarden, zachte krachten die soms centrifugaal kunnen zijn voor het rechtlijnige wezen de man. Een wezen dat grotendeels ontbreekt in ‘Le Sorelle’. Dat is niet erg.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 juli 2021
DVD-release: 17 november 2021