Le trio infernal (1974)

Regie: Francis Girod | 107 minuten | komedie, horror | Acteurs: Michel Piccoli, Romy Schneider, Mascha Gonska, Philippe Brizard, Jean Rigaux, Monica Fiorentini, Hubert Deschamps, Monique Tarbès, Andréa Ferréol, Francis Claude, Pierre Dac

Marseille, jaren twintig. Na de dood van haar werkgeefster komt Philomena zonder een rode cent op straat te staan. Ze wil niet alleen geld om van te leven en een dak boven haar hoofd, ook wil ze de Franse in plaats van de Duitse nationaliteit, wat alleen kan door een Fransman te trouwen. Advocaat Georges Sarret zorgt ervoor dat dit allemaal in orde komt en omdat hij toch bezig is zich om haar te bekommeren, onderhoudt hij ondanks haar huwelijk een hartstochtelijke affaire met haar. Ook voor haar zusje Catherine weet hij iets moois te regelen en zorgt ervoor dat zij net als Philomena ook seksueel aan haar trekken komt.

De opbrengst van de levensverzekeringen van de twee overleden echtgenoten verdelen de drie onderling, maar al gauw dient zich een nieuwe, zeer winstgevende gelegenheid aan. Dit keer gaat het om een echtpaar dat ze moeten vermoorden om zich hun huis, talloze kostbare bezittingen en enorme vermogen toe te eigenen. Ook hier schrikt het drietal niet voor terug. En hoewel Catherine aanzienlijk meer moeite heeft met het morele aspect van hun daad dan de andere twee, doet ze volop mee met de dubbele moord en het opruimen van de lijken. Maar zelfs dan is nog niet het einde van hun hebberigheid in zicht en nieuwe ideeën borrelen op.

Het woord ‘bizar’ schiet tekort om deze inktzwarte komedie te beschrijven. De handelingen van de personages zijn zondermeer verwerpelijk, maar een morele veroordeling roepen ze vreemd genoeg niet op. Michel Piccoli speelt dan ook waanzinnig goed de doortrapte, volstrekt gewetenloze advocaat die alles wat hij zich kan toeëigenen aan geld en seks zonder enige terughoudendheid bijeen graait. Maar hij doet dat zo schaamteloos dat je hem niet met afkeer, maar met ademloze bewondering bekijkt en je regelmatig vol ongeloof om hem moet lachen. En dan Romy Schneider. De twee lijken van het rijke echtpaar zijn eindelijk volledig in een zuurbad opgelost. Terwijl Michel Piccoli met een soeplepel de badkuip leegschept, wat gepaard gaat met buitengewoon plastische geluiden waar je toch om moet grinniken, lopen zij en Catherine met twee emmertjes trap op en af om die in de tuin te legen. Dan is het werk gedaan en geeft ze gehuld in een vies schort in de badkamer, waar nog de resten van hun gruwelijke arbeid liggen, Michel Piccoli een blowjob met een natuurlijke elegantie die niemand haar nadoet. Een dame onder de meest uiteenlopende omstandigheden.

‘Le trio infernal’ is een hilarische, maar git- en gitzwarte komedie die bol staat van de bizarre handelingen en een erotische lading heeft waar de vonken vanaf spatten. Een merkwaardige, maar ongelooflijk boeiende en komische misdaadfilm.

Diana Tjin-A Cheong