Learned by Heart – Sydämeen kätketty (2007)

Regie: Marjut Rimminen, Päivi Takala | 29 minuten | avontuur, documentaire |

Chaotisch portret van, tja van wat eigenlijk? Van Finland door de jaren heen, van een klein blond meisje. Deze documentaire van Marjut Rimminen en Päivi Takala bestaat uit een warrige mix van animatie, foto’s en filmbeelden van Finland en haar inwoners. Sommige beelden komen zo uit het Finse archief en tonen hoe de Finnen behoorlijk verdeeld raakten na de verschillende oorlogen die het land heeft gekend. Finland kwam officieel aan de kant van de verliezers uit de Tweede Wereldoorlog, maar voor haar inwoners was de ‘overwinning’ op de Sovjet-Unie ook erg belangrijk geweest. De beelden tonen ons de wederopbouw, met als lichtend voorbeeld de Olympische zomerspelen van 1952, die in Helsinki werden gehouden.

Vanaf de jaren vijftig zien we, vooral aan de hand van beelden van een anoniem blond meisje, hoe Finland door de jaren heen veranderde; we zien haar opgroeien, van kind in tiener veranderen, van sleeën in de sneeuw naar dansen in de disco op de rock ’n roll die ook Finland bereikte.

De documentaire lijkt in een half uur meer een sfeerbeeld te schetsen dan concrete informatie over te willen brengen. Dit lukt aardig, maar alles blijft wel erg hangen in een onduidelijke brei van overlappende beelden, waarbij archieffoto’s worden afgewisseld met bijna kinderlijke animatie. Het meisje geeft nog enige houvast en biedt een prettige toevoeging aan de verder wel heel ongefocuste film. Maar buiten de lage informatieve waarde, is het geheel wel een visueel aangename ervaring.

Ruby Sanders