Leatherheads (2008)

Regie: George Clooney | 114 minuten | drama, komedie, romantiek, sport | Acteurs: George Clooney, Renée Zellweger, John Krasinski, Jonathan Pryce, Malcolm Goodwin, Matt Bushell, Tommy Hinkley, Tim Griffin, Robert Baker, Nick Paonessa, Lance Barber, Wayne Duvall, Nicholas Bourdages, Jason Drago, Bill Roberson, Hi Bedford-Roberson, Stephen Root, Mark Teich, Christian Stolte, Jack Thompson, Max Casella, Keith Loneker, Marian Seldes, Thomas Murphy, JD Cullum, Randy Farmer, Mike OMalley, Dylan Kussman, Ryan Shively, Kyle Nudo, Tom Huff, Heather Goldenhersh, Michael Scott, Ron Clinton Smith, Mert Hatfield, Dan John Miller, Scott Reynolds, John Vance, John McConnell, Peter Gerety, Jeremy Ratchford, Grant Heslov    

De wereld van Dodge Connelly en zijn teamgenoten valt in duigen als hun sponsor besluit dat het wel mooi is geweest. De ‘leatherheads’ rest niets anders dan terug te keren naar de mijnen, het boerenbedrijf of in het geval van Dodge naar een kansloze positie op de arbeidsmarkt. Hij is van middelbare leeftijd en beheerst niets anders dan football, iets waar in de jaren na de Eerste Wereldoorlog maar weinig vraag naar is. Als Dodge over supertalent Carter Rutherford leest die ook nog eens een oorlogsheld blijkt te zijn, wil hij Carter als magneet gebruiken om sponsors en een groot publiek te trekken. Het moderne professionele football is geboren.

Eerder was Dodge de sterspeler en bedacht hij allerlei listen en manoeuvres waarmee zijn team op nette of minder nette wijze won. Met de komst van Carter verandert dit drastisch. Carter is niet alleen veel jonger en sneller dan Dodge, maar heeft ook vernieuwende en effectieve ideeën over voeding en trainingsmethoden. Ook zijn manoeuvres blijken in tactisch opzicht veel beter te zijn. Daar valt niet tegen op te boksen.

Nog minder leuk is dat Carter meer aandacht krijgt van journaliste Lexie Littleton dan Dodge lief is. Eigenlijk moet ze een kritisch artikel over Carter schrijven vanwege de geruchten dat hij niet zo’n grote oorlogsheld zou zijn als wordt gezegd, maar ze is niet ongevoelig voor de charmes en avances van deze op en top sportman. De arme Dodge ziet het allemaal met lede ogen aan, tot zich onverwachts een kans aandient om de zaken naar zijn hand te zetten.

‘Leatherheads’ is een leuke stoute jongetjes film boordevol goedmoedige humor en kwajongensstreken. Er zijn helden, slechteriken en alles wat daar tussenin zit, maar iedereen draagt bij aan de gezellige sfeer van jongens onder elkaar. En daar is helemaal niets mis mee, zeker niet als er zo enthousiast en sympathiek geacteerd wordt. Dat de aankleding oogstrelend is en de verwikkelingen niet al te zwaar, maakt het gevoel van warme tevredenheid compleet. Voeg daarbij de romantiek van de ‘speakeasies’ die bloeiden tijdens de drooglegging en twee uur kijkplezier is verzekerd.

Bij al dat goedmoedigs wordt de realiteit niet geschuwd, zoals de geldbeluste manager van Carter die meer oog heeft voor zijn eigenbelang dan dat van zijn klant en de al te grote afhankelijkheid van sponsors, een hoerig, maar onontkoombaar onderdeel van profsport. Ook de dubieuze behoefte van de fans om alles van hun sporthelden te willen weten zonder dat dit ook maar iets met de sport te maken heeft en de belachelijk eenvoudige manier waarmee eventuele misstappen worden weggewuifd, is uit het leven gegrepen. Een leuke, onderhoudende film met grappige dialogen en gezellig heldendom. Niks zwaars, gewoon puur, lekker vermaak.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 mei 2008