Left Behind (2014)

Regie: Vic Armstrong | 106 minuten | actie, science fiction, thriller | Acteurs: Nicolas Cage, Chad Michael Murray, Nicky Whelan, Lea Thompson, Cassi Thomson, Quinton Aaron, Martin Klebba, Jordin Sparks, Stephanie Honoré, Candice Michele Barley, William Ragsdale, Ashton Leigh, Gary Grubbs, Shanna Forrestall, Georgina Rawlings, Judd Lormand, Alec Rayme, Major Dodson, Han Soto

Ken je dat YouTube-filmpje over de agent van Nicolas Cage? Hij komt met de meest belachelijke scripts aanzetten en Cage zegt overal ja op. Schindler’s Fist – geweldig! Puke Bus – doen! Misschien is de acteur ook op die manier in ‘Left Behind’ beland. “Nick, wat denk je van een film over een piloot die een vliegtuig moet landen op de dag dat de uitverkorenen opstijgen naar de hemel?” “Sounds great Gary, I’m in!”

Gezagvoerder Rayford Steele (Nicolas Cage) zou zijn verjaardag eigenlijk thuis vieren met zijn vrouw (Lea Thompson) en zijn dochter (Cassi Thomson), maar hij heeft geen zin. Vrouw Irene is streng in de leer en verkondigt het einde der tijden aan wie het maar horen wil. Niet echt gezellig. Nee, dan vliegt Rayford liever van New York naar Londen met een strakke, blonde stewardess (Nicky Whelan). Sorry, geen keus, noodgeval… Dochter Chloe heeft haar vader door en is boos, verdrietig en teleurgesteld. Tijdens de vlucht vindt de ‘Rapture’ plaats, het opstijgen der rechtschapenen. Kinderen en gelovigen zijn in één keer weg. Wereldwijd. Poef. In het vliegtuig heerst paniek. Een aantal passagiers is foetsie. Op de stoel van de copiloot ligt een leeg uniform. De overgebleven passagiers proberen onder leiding van onderzoeksjournalist Buck Williams (Chad Michael Murray) te achterhalen wat er aan de hand is. Ondertussen doet Rayford verwoede pogingen om zijn beschadigd geraakte kist aan de grond te zetten.

‘Left Behind’ is stichtelijk bedoeld, maar zelfs gelovigen zullen aanstoot nemen aan dit wanproduct. De film werd genomineerd voor drie Razzie’s, waaronder die van slechtste film. Uiteindelijk gingen de beeldjes naar het al even stichtelijke ‘Saving Christmas’. Wat er zo slecht is aan ‘Left Behind’? Tja, waar begin je. Het belachelijke verhaal. Het gebrek aan spanning. Het acteerwerk. De special effects. De filmmuziek. Het feit dat Nicolas Cage nergens poef doet, waardoor we de hele film met hem opgescheept zitten. En het aller-allerergste? De laatste zin. “This isn’t the end, this is just the beginning.” Jemig-de-pemig, het zal toch niet? Wat zoekwerk op internet bevestigt onze bange vermoedens. ‘Left Behind’ is gebaseerd op een boekenreeks. Er staan twee vervolgfilms in de planning.

Paula Koopmans

‘Left Behind’ verschijnt vrijdag 20 februari 2015 op DVD en blu-ray.