Legend of the Boneknapper Dragon – De legende van de botbreker (2010)

Regie: John Puglisi | 13 minuten | animatie, avontuur, korte film | Originele stemmencast: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, T.J. Miller, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig, John Di Maggio, Kevin Michael Richardson

Het verhaal van de korte animatiefilm ‘The Legend of the Boneknapper Dragon’ (‘De legende van de botbreker’), die als extra op de 2-disc editie van het meesterlijke ‘How to Train Your Dragon’ (‘Hoe tem je een draak’) is te vinden, speelt zich enige tijd af na de avonturen van de hoofdfilm. Draken en Vikingen zijn bevriend. Hiccup en zijn vader zijn weer on speaking terms en alles gaat als vanouds. Hoewel… wanneer Gobbers (stem van Craig Ferguson) huis in brand vliegt, beweert Gobber precies te weten wie daarachter zit. Het is de legendarische botbreker draak, die op wraak uit is! Niemand gelooft Gobber, en de stoere Viking besluit daarom maar op zoek te gaan naar het afgrijselijke beest, om voor eens en altijd met hem af te rekenen. Hiccup (stem van Jay Baruchel) maakt zich zorgen om zijn vriend en trommelt de lokale jeugd op om hem te vergezellen. Het wordt een enerverende reis…

Tijdens de tocht vertelt Gobber over zijn eerste ontmoeting met deze gevaarlijke draak. Toen hij nog maar een klein Gobbertje was en samen met zijn ouders onderweg was, moest hij een keer plassen. Hij ontdekte toen een bevroren wand met daarin in het ijs gevangen Vikingen. Een ervan had een schatkistje vast en Gobber moest en zou deze krijgen. De Viking bleek echter nog te leven, maar er gebeurde nog iets anders: Gobber werd aangevallen door de botbreker draak! Vanaf dat moment kruist het pad van Gobber dat van de botbreker draak. Wat moet dat beest toch van hem?

Wanneer de Vikingen stranden op een eilandje gaat Gobber verder met zijn sterke verhalen. Hij weet ze elke keer nog weer iets aan te dikken en de jongelui die zijn verhalen aanhoren geloven er steeds minder van. Ondanks dat steunen ze Gobber toch in zijn plan aan te tonen dat het weerzinwekkende beest bestaat.

Hoewel de afloop zich wel laat raden, is ‘The Legend of the Boneknapper Dragon’ een vermakelijk filmpje geworden. De animaties doen nauwelijks onder voor dat van ‘How to Train Your Dragon’, met dien verstande dat de animatietechniek die is toegepast voor de verhalen van Gobber afwijkt van de CGI: de makers hebben daar ‘ouderwetse’ tekenfilmpjes van gemaakt. Prima oplossing. Er zullen vast meer legendes zijn over de fantastische wezens in het vikingenrijk. Als die allemaal zo leuk worden verfilmd als deze, kan dat alleen maar toegejuicht worden.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

DVD-release: 6 maart 2019