Legend of the Red Dragon – Hong xiguan zhi shaolin wu zu (1994)

Regie: Jing Wong, Corey Yuen | 83 minuten | actie | Acteurs: Jet Li, Ma Kai-Sin, Chuen-Hua Chi, Damian Lau, Miu Tse, Lung Wei Wang, Jing Wong, Chingmy Yau, Deannie Yip

Bij terugkeer in zijn dorp treft Kwun niets dan lijken aan. Alleen zijn zoontje blijkt nog in leven. Het mannetje mag kiezen tussen zijn lievelingsspeelgoed en het zwaard dat Kwun in de grond heeft gestoken. Gelukkig kiest het jongetje na enig aarzelen voor het zwaard, anders had hij zijn moeder in de dood mogen volgen. Kwun en zijn dorp blijken verraden te zijn door zijn vriend Ma Ling-Yee (Chuen-Hua Chi), vanaf dat moment zijn aartsvijand.

Zeven jaar later komen de rondzwervende vader en zoon berooid en hongerig, maar nog steeds vol eergevoel aan in een dorp. Ze treden in dienst als bodyguards bij een rijke man die halsoverkop gaat trouwen met Red Bean (Chingmy Yau), een oplichtster die samen met haar moeder (Deannie Yip) haar charmes en gevechtskunst aanwendt om argeloze mensen geld te ontfutselen. De bedriegsters zetten echter hun hebzucht opzij en helpen Kwun om de Shaolin-meesters, niet veel meer dan jongetjes, te behoeden voor de moordzuchtige plannen van de regering.

Een feest voor de liefhebber van de martial arts. De vele gevechten hebben een prachtige choreografie en tarten de wetten van de zwaartekracht op een sprookjesachtige manier. Erg aansprekend zijn ook de onwrikbare erecodes, pijnlijk verraad en een schijnbaar onoverwinnelijke vijand in de vorm van Ma Ling-Yee. Dat het verhaal nogal rommelig is en weinig om het lijf heeft, mag de (grote) pret niet drukken. Er is veel ruimte voor melige humor. Tegelijkertijd wordt het geweld keihard en plastisch in beeld gebracht n en zijn de gevechten erg spannend. De vechtkunst van de piepjonge Miu Tse kan niets meer dan bewondering afdwingen, een volwassen acteur.

‘Legend of the Red Dragon’ is een zeer onderhoudende vechtfilm waarin spanning en humor elkaar op een razendsnelle manier afwisselen. En de aankleding is meer dan fraai. Het is beetje China op de Efteling, maar niettemin oogstrelend. Een aanrader.

Diana Tjin-A Cheong