Legionnaire (1998)

Regie: Peter MacDonald | 99 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Jean-Claude Van Damme, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Steven Berkoff, Nicholas Farrell, Jim Carter, Ana Sofrenovic, Daniel Caltagirone, Joseph Long, Mario Kalli, Joe Montana, Kim Rømer, Anders Peter Bro

Begin jaren 90 was Jean-Claude Van Damme een cultheld. The Muscles from Brussels speelde zich in de kijker met goedkoop gemaakte knokfilms als ‘Bloodsport’ en ‘Kickboxer’. Toen Hollywood hem later ontdekte mocht de Belg opdraven in ‘Universal Soldier’ en ‘Time Cop’. Deze films hadden meer budget en waren bedoeld als groots popcornvermaak. Van Damme genoot van zijn stijgende roem, maar kon duidelijk niet omgaan met de publiciteit. Als snel werd hij gelinkt aan drugsgebruik en dat resulteerde in een reputatieschade. Van Damme was volgens collega’s een lastpak. Snel belandde de Belg in de vergetelheid en was hij verdoemd tot een leven in de videomarkt. ‘Legionnaire’ is zo’n productie.

Terwijl concullega’s als Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger hun populariteit bleven verzilveren, nam Van Damme – net als Steven Seagal – genoegen met minder. De kachel moet blijven branden. In ‘Legionnaire’ speelt de Belg Alain Lefevre. Deze Franse playboy slaat op de vlucht voor de maffia als hij aanpapt met het liefje van een gangster. Lefevre gaat in het vreemdelingenlegioen. Zijn doel is om gehard uit zijn diensttijd te komen en de maffioso te lijf te gaan.

Het budget van deze knokfilm van regisseur Peter MacDonald was niet erg riant. Uit financiële overwegingen is daarom gekozen om meer nadruk te leggen op het dramatische aspect van het verhaal. Een zeer gewaagde keuze die niet goed uitpakt. Van Damme is namelijk een goed atleet, maar geen sterk acteur. De Belg worstelt met zijn dialogen en maakt een stramme indruk. Als er geknokt moet worden, komt Van Damme beter uit de verf. Helaas zijn deze scènes er veel te weinig en dat is jammer.

Het siert MacDonald dat hij zijn steracteur uit zijn comfortzone wilde halen en hem als (karakter)acteur wilde presenteren. Jammer genoeg slaagt hij niet in zijn opzet. ‘Legionnaire’ is een ietwat saaie knokfilm die met meer actie best genietbaar had kunnen zijn.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 8 september 2021