LEGO Batman: The Movie – DC Superheroes Unite (2013)

Regie: Jon Burton | 71 minuten | animatie, avontuur, actie, misdaad, thriller | Originele stemmencast: Troy Baker, Clancy Brown, Christopher Corey Smith, Travis Willingham, Charlie Schlatter, Katherine Von Till, Kari Wahlgren, Laura Bailey, Brian Bloom, Steve Blum, Cam Clarke, Townsend Coleman, Christian Elizondo, Zachary Haven, Rob Paulsen, Erin Shanagher

Op papier is ‘Lego Batman – The Movie: DC Super Heroes Unite’ een winnaar. Zowel liefhebbers van Lego (en dat zijn écht niet alleen kinderen van basisschoolleeftijd) en superhelden als Batman en Superman komen aan hun trekken. Daarnaast vinden de Lego videogames ook wereldwijd gretig aftrek. Eerdere Lego films, met name ‘Lego Star Wars: The Padawan Menace’ (2011), doen hopen dat de makers de aanwezige potentie van een film over Lego Batman zouden benutten. Helaas blijkt dat niet het geval. ‘Lego Batman – The Movie: DC Super Heroes Unite’ bestaat grotendeels uit al vertoonde scènes uit de game met vrijwel dezelfde titel “Lego Batman 2: DC Super Heroes”. Heb je deze game uitgespeeld, dan voegt de film nauwelijks iets toe. Ben je van plan de game te gaan spelen, is het af te raden om de film te zien, want dan haal je het verrassingselement van de game weg.

In ‘Lego Batman – The Movie: DC Super Heroes Unite’ moet de hele Justice League, bestaande uit onder andere Batman & Robin, Superman, Green Lantern, Wonder Woman en Flash (maar voornamelijk de eerste drie, de anderen hebben meer een cameo) de gezamenlijke strijd aanbinden tegen presidentskandidaat Lex Luthor en The Joker, die voor deze keer ook hun krachten bundelen. Nadat Lex Luthor de prestigieuze Man of the Year award tegen zijn verwachtingen in naar Bruce Wayne ziet gaan, komt The Joker als geroepen. Hij komt, samen met Catwoman, Two-Face, Harley Quinn, Penguin, The Riddler en de rest van zijn gang de feestelijke avond verstoren. Na een spannende achtervolging slaagt Batman er (met een beetje hulp van Robin) in om The Joker veilig binnen de muren van Arkham Asylum te krijgen (met een leuke referentie naar de klassiek geworden Shark Repellent Batspray uit de serie uit de jaren zestig). Lex Luthor is ondertussen overtuigd van het feit dat The Joker de enige is die hem kan helpen in zijn missie om president te worden en binnen no time heeft hij The Joker bevrijd, die op zijn beurt weer de andere gevangenen vrijlaat. Ondertussen komt Superman vragen of Batman en Robin misschien hulp nodig hebben, maar Batman reageert nors en beweert het alleen wel af te kunnen. Toch blijkt een samenwerking niet ver weg…

Toegegeven, de animatie ziet er goed uit, de openingssequentie (‘Batman’, 1989, maar dan in Lego) is mooi gedaan (al zullen de jongere kijkers deze al gauw saai vinden), er zijn leuke details en veel actie. De bekende muziek van John Williams (‘Superman’) en Danny Elfman (‘Batman’) is een welkome toevoeging. Maar het scenario is – zeker voor volwassen kijkers – maar matig. Scènes gaan te lang door – hoe vreemd dat ook klinkt voor een film van nog geen 80 minuten – en de dialogen zijn nooit echt sterk (op een enkele komische one-liner na). De film moet eerder hebben van de visuele grapjes, maar heel veel zijn het er niet. Wie hoge verwachtingen had op basis van ‘Lego Star Wars: The Padawan Menace’ moet zich voor het kijken van ‘Lego Batman – The Movie’ toch voorbereiden op een teleurstelling.

Voor kinderen is ‘Lego Batman – The Movie: DC Super Heroes Unite’ echter een feestje. De film vormt een ideaal startpunt als je ze op een kindvriendelijke manier kennis wil laten maken met de wereld van de DC superhelden en de kans dat dit schijfje na aanschaf voorlopig niet meer uit de speler verdwijnt is erg reëel. Wél een gemiste kans is dat de film alleen in de Engels gesproken variant wordt uitgebracht. Voor de nog niet ondertitels kunnen lezende Legofans is de film dus amper te volgen.

Monica Meijer

‘LEGO Batman: The Movie – DC Superheroes Unite’ verschijnt woensdag 29 mei 2013 op DVD.