LEGO DC Super Heroes: Justice League – Attack of the Legion of Doom! (2015)

Regie: Rick Morales | 74 minuten | actie, animatie, komedie, science fiction | Originele stemmencast: Dee Bradley Baker, Troy Baker, John DiMaggio, Grey Griffin, Mark Hamill, Tom Kenny, Nolan North, Josh Keaton, Khary Payton, Kevin Michael Richardson, Cree Summer, James Arnold Taylor, Tony Todd

Lego en film: het is een gelukkig huwelijk. De sets die gebaseerd zijn op films (Indiana Jones, Pirates of the Caribbean, Harry Potter, The Lord of the Rings, om er maar een paar te noemen) raken steevast uitverkocht en de prijzen ervan gaan daarna op de tweedehands markt met gemak twee keer over de kop. Het succes van ‘The Lego Movie’ was onverwacht groot, maar ook de rechtstreeks voor de thuisbioscoop uitgebrachte films, die zich afspelen in het ‘Star Wars’ of DC Comics universum vinden gretig aftrek. De films nemen zichzelf niet al te serieus, zijn uitermate geschikt voor jonge kinderen, maar ook volwassenen beleven er meestal dikke lol aan.

Na ‘Lego Batman: The Movie – DC Superheroes Unite’ en (het ietwat tegenvallende) ’Lego DC Comics Super Heroes: Justice League vs. Bizarro League’ is ‘Lego DC Super Heroes: Justice League – Attack of the Legion of Doom!’ (telkens een hele mond vol inderdaad) de derde film waarin Batman en Superman het kwaad moeten bestrijden. In ‘Attack of the Legion of Doom!’ krijgen ze het niet aan de stok met één schurk, maar een heel legioen! Lex Luthor is het zat dat de Justice League het alsmaar voor elkaar krijgt hun plannen te onderscheppen dus besluit hij dat het tijd is om de krachten van de slechteriken te bundelen. Hij roept de hulp in van Black Manta en Sinestro en na een soort talentenjacht (waarbij de superschurken moeten laten zien uit welk hout ze gesneden zijn) nemen ze Gorilla Grodd, Cheetah en Captain Cold aan. Hun eerste doel is Area 52, waar ze een belangrijke taak hebben om hun missie te laten slagen. De Justice League, bestaande uit Batman, Superman, Wonder Woman, The Flash, Green Lantern en Cyborg, wordt ondertussen ook naar Area 52 (een verwijzing naar DC Comics in september 2011 gestarte publicatiereeks) gehaald, om daar een gevaarlijke kernramp te voorkomen. Cyborg kampt ondertussen met een minderwaardigheidscomplex, hij voelt zich niet goed genoeg voor de Justice League, maar ondertussen is hij wel de enige die voelt dat er iets niet in de haak is… Omdat hij niet in staat is de blunder van de Justice League in zijn eentje te herstellen, worden de superhelden na een proces verbannen naar de ruimte… Hoe moet het nu verder?

‘Attack of the Legion of Doom’ is een humoristische film, vol Lego-referenties en verwijzingen naar eerdere DC Comics-uitingen. Het verhaal is op zich redelijk standaard, zonder al te grote verrassingen, maar de doelgroep zal zich daar niet druk om maken. De kwaliteit van de animaties is goed, al hadden er best wel meer ‘Lego’ steentjes in verwerkt mogen zijn, dat was bij de ‘Lego Star Wars’ wel iets anders. De personages krijgen elk genoeg ruimte om te schitteren, maar de hoofdrol is voor Cyborg. Zijn ‘pas-ik-wel-in-de-groep-twijfels’ zullen bij veel kinderen vast gevoelens van herkenning oproepen. Prima aanschaf, deze Lego-film!

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD-release: 7 oktober 2015