Lego Friends – Girlz 4 Life (2016)

Regie: Darren Campbell, Christian Cheshire, Thomas J. Mikkelsen | 76 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Erica Mendez, Millie O’Connor, Marianne Miller, Rachelle Heger, Alexa Kahn, Erin Fitzgerald, Chloe Moore, Christine Cabanos, Cristina Vee, Jessica Sportelli, Emily Albrecht, Max Mittleman, Kyle McCarley, Cindy Robinson

‘Lego Friends’ werd eind 2011 geïntroduceerd om meer meisjes te laten kennismaken met het geweldige speelgoed. Na jarenlang research werd duidelijk dat meisjes niet zozeer houden van de bouwmogelijkheden die Lego doorgaans biedt, maar dat zij het belangrijker vinden om in gedetailleerde, herkenbare omgevingen zelfbedachte avonturen na te kunnen spelen. Lego Friends lijkt dan ook meer op Playmobil dan op bijvoorbeeld de klassieke Lego City sets. Lego bedacht een stad, Heartlake City, waar vijf vriendinnen wonen die elk hun eigen karakteristieke kenmerken hebben. Nu het succes van ‘The Lego Movie’ en de direct voor de thuismarkt uitgebrachte films in het ‘Lego Star Wars’ en ‘DC Comics’ universum zo evident is, is de stap naar een Legofilm voor meisjes dan ook niet al te groot, zeker omdat de tv-serie al de harten van de jonge doelgroep gestolen heeft. ‘Lego Friends – Girlz 4 Life’ (2016) is de eerste ‘Lego Friends’ film.

In ‘Lego Friends – Girlz 4 Life’ komt popster Livi naar Heartlake City. De vijf vriendinnen, Mia, Emma, Olivia, Stephanie en Andrea, zien dit als een uitgelezen kans om bekendheid te krijgen met hun bandje. Als ze gewoon hun potentiële hit laten horen aan Livi, dan moet dat vanzelf goed komen toch? Maar er komt een kink in de kabel als de memorystick met daarop het swingende nummer in verkeerde handen terecht komt. Door allerlei misverstanden lijkt het er op dat Livi het lied gestolen heeft, en dat zorgt binnen de vriendinnengroep weer voor spanning.

De vreemd gekozen titel (‘Girlz 4 Life’? Zou ‘Friends 4 Life’ niet een logischere keuze geweest zijn?) daargelaten doet deze animatiefilm precies wat je ervan mag verwachten. In alle facetten is het een formulefilm: het clichématige verhaal, de uiteenlopende karakters van de meisjes (die allen in een hokje te stoppen zijn) met als gemene deler de positieve instelling, de rivaliteit, jaloezie en andere bedreigingen voor de vriendschap en daarbovenop de boodschap dat roem en rijkdom niet alles is in het leven. Vriendschap en het nut van samenwerking zijn terugkerende thema’s in dit genre en natuurlijk zou elk meisje een goed voorbeeld kunnen zijn. De CGI animatie ziet er verzorgd uit, maar overtreft de tv-serie niet. Het gaat wat ver om ‘Lego Friends – Girlz 4 Life’ een uitgerekte reclamecommercial te noemen, maar de bedoeling is natuurlijk wel duidelijk. Voor meiden die helemaal gek worden van hun broertje die ‘Lego Ninjago’ kijkt is ‘Lego Friends – Girlz 4 Life’ beslist een leuke film, maar voor volwassen kijkers heeft deze animatiefilm weinig te bieden.

Monica Meijer

‘Lego Friends – Girlz 4 Life’ verschijnt maandag 14 maart 2016 op DVD.