Lenteveld (2009)

Regie: Lennard Cozijn | 82 minuten | horror, thriller | Acteurs: Francisca Aalbers, James Barclay, Aster Busse, Ingelise de Jongste, Sophie Jonker, Jackie Jordans, Liesbeth Kamerling, Dick Kroon, Bas Laros, Richard Obdam, Daniel Rutten, Carla Stiekema, Tamar Tieleman, Sarif Tribou, Erwin van den Assem

Nederhorror moeten we natuurlijk van harte toejuichen, want het blijft een genre dat maar moeizaam van de grond komt in ons land. Helaas zal ‘Lenteveld’ daar weinig verandering in brengen. De zoveelste amateurproductie, waarbij kosten noch moeite zijn gespaard om u te vervelen dient zich aan… In ‘Lenteveld’ is er wederom voor gekozen om met enkele bevriende ‘acteurs’ (een groot woord in dit geval) het bos in het duiken en enkele schijnbaar willekeurige achtervolgingsscenes op te nemen, voorzien van slechte special effects die voor een hoog nepbloedgehalte zorgen. Heel veel meer heeft de film niet om het lijf en helaas is er ook weinig moeite gedaan om dit stuk van de film van spanning te voorzien. Alles speelt zich af in het volle daglicht van de bossen van Katwijk en dat wil simpelweg niet overtuigen als een beangstigende omgeving. Een euvel waar de gehele film overigens onder lijdt, want het ding is uitermate sfeerloos. Van het net iets te burgerlijke huisje waarin de moordernaars wonen tot aan de boerenstal waar de slachtoffers worden opgesloten, het ademt allemaal een alledaagsheid om bij in slaap te vallen.

Voor de vorm zijn weliswaar nog dialogen en iets van een verhaal toegevoegd, maar daar moet u zich niet teveel van voorstellen. Die dienen vooral om het geheel van een chronologische volgorde te voorzien. Zeker als u bedenkt dat de amateurscene sinds de jaren 80 is doodgegooid met eindeloze variaties op de Amerikaanse slasher. U weet wel, films zoals ‘Friday the 13th’ en ‘Halloween’ waarin het ene na het andere slachtoffer in de klauwen van een sadistische moordernaar valt. ‘Lenteveld’ vormt hierop geen uitzondering en dus zien we al mijlenver aankomen wat er staat te gebeuren. Nota bene met inbegrip van ieder denkbaar cliché: telefoons zonder bereik, opsplitsen in groepjes en zelfs de zwarte jongen die als eerste sterft. Waarom jonge Nederlandse filmmakers er toch keer op keer voor kiezen om voor de gemakkelijke weg te gaan blijft de vraag, maar teleurstellend is het wel.

Wat resteert zijn eindeloze scènes vol met ongeloofwaardige dialogen en bar slechte acteerprestaties. Wie ‘Lenteveld’ bekijkt kan bijna niet geloven dat deze productie bedoeld is als een serieuze poging om een film te maken. ‘Lenteveld’ lijkt nog het meest op een stijloefening van enkele bevlogen filmfans waarmee ze wilden laten zien in staat te zijn om een mooi shot neer te zetten of een leuke montage in elkaar te knutselen. Iets voor de filmclub van zondagmiddag, dat niveau. Nu betreft het hier ook geen professionele productie en zullen de makers inderdaad veelal bevlogen amateurs zijn, maar dat doet niets af aan het feit dat ‘Lenteveld’ als horrorfilm mislukt is.

De makers laten weliswaar zien over een redelijk niveau te beschikken als het aankomt op cameravoering, montage en geluid. Wat echter ontbreekt zijn die elementen die moeten zorgen voor de inhoud van de film: verhaal, script, karakters en acteerwerk. En in zo’n geval kan de omlijsting best aardig zijn, maar faal je als filmmakers even goed.

Sander Colin