Lepel (2004)

Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen | 90 minuten | familie | Acteurs: Joep Truijen, Neeltje de Vree, Barry Atsma, Carice van Houten, Loes Luca, Kees Hulst, Peter van den Begin, Reinout Bussemaker    

Hoeveel is zeventien gedeeld door achttien? De meeste volwassenen zullen voor deze rekensom een rekenmachine gebruiken, laat staan kinderen. Hoofdpersoon Lepel uit deze film doet het uit zijn hoofd en nog verbazingwekkend snel ook. Het mag dus duidelijk zijn dat we hier met een bijzonder kind te maken hebben. Lepel woont bij zijn kwaadaardige grootmoeder. Al zo lang hij kan herinneren wacht hij op zijn ouders die terugkomen van hun lange wereldreis in een hete luchtballon. Zó lang, dat hij niet meer weet hoe zijn ouders eruit zien. Zijn grootmoeder, met een naam die al even akelig is als haar karakter, Koppenol, is ronduit gemeen tegen Lepel. Hij moet samen met haar regelmatig op het dievenpad, want ze steelt alle knopen van de kleding in het warenhuis Bromo. Ook moet hij de knopen op kleuren sorteren en het is geen bakje vol, maar een vertrek vol.

Op een dag weet hij te ontkomen en verstopt hij zich in het warenhuis. Daar maakt hij kennis met Pleun, een meisje dat weggelopen is van huis en nu in het warenhuis woont. Overdag slaapt ze in een kast achter de stropdassen. De sympathieke verkoper Max weet er van en ook met het geheim van Lepel kan hij heel goed leven, ondanks het feit dat hij stiekem een oogje heeft op de bedrijfsleider Broer. Symphatieke en onsymphatieke karakters, het hoort allemaal in een kinderfilm als deze, maar dat geeft allemaal niet. Het is wel eens een verademing om een film te zien waarin geen verborgen bedoelingen zitten, iedereen is duidelijk over wat hij of zij wil. Onduidelijk is waar en wanneer de film zich afspeelt. Gezien het feit dat het in een warenhuis is opgenomen, zal het wel een grote stad zijn, maar de straten zijn opvallend verlaten –  op een eenzame oldtimer na – en de huizen doen dorps aan.

Zoals een tocht met een luchtballon iets magisch heeft, zo heeft de film ook een magische uitstraling. Het lieve koppie van Joep Truijen zal bij iedere vrouw moedergevoelens oproepen. De sfeer van de film is perfect en doet denken aan Minoes. Een fantasievollere en warmere film kun je je niet voorstellen. ‘Lepel’ is als een hapje van je favoriete ijssmaak en smaakt naar meer. En daar kun je op rekenen!

Monica Meijer

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 2 februari 2005