Les Amandiers (2022)

Recensie Les Amandiers CinemagazineRegie: Valeria Bruni Tedeschi | 127 minuten | drama | Acteurs: Nadia Tereszkiewicz, Sofiane Bennacer, Louis Garrel, Micha Lescot, Clara Bretheau, Noham Edje, Vassili Schneider, Eva Danino, Liv Henneguier, Baptiste Carrion-Weiss, Léna Garrel, Sarah Henochsberg, Oscar Lesage, Alexia Chardard

‘Les Amandiers’ is bijna letterlijk een opvoering van het jongvolwassen leven. In deze film draait het namelijk om een groep jonge acteurs vol ambitie, passie en onschuld. Terwijl zij zich voorbereiden op een veeleisende voorstelling en leren wat het is om acteur te zijn, ziet de kijker voornamelijk hoe zij hun weg vinden naar volwassenheid en naar een plek in deze wilde wereld. Regisseur Valeria Bruni Tedeschi putte uit haar eigen ervaringen als student aan de theaterschool om tot deze bewogen coming of age film te komen. Wat een ingeving om de kijker de groei naar volwassenheid en het verlies van jeugdige onschuld te laten beleven door de ogen van beginnende acteurs. Want laat talentvolle acteurs spelen dat ze jonge en talentvolle acteurs zíjn en één ding is zeker: de kijker krijgt drama tot en met.

Acteerschool Des Amandiers is een begrip voor veel aspirant acteurs en jaarlijks zijn er dus weer veel ambitieuze gegadigden. Als de jonge twintiger Stella (Nadia Tereszkiewicz) eind jaren 80 auditie doet, ontmoet zij Adèle (Clara Bretheau). Eenmaal aangenomen lijkt een hechte band tussen hen en de overige getalenteerde lotgenoten uit de selectie in de maak, in het bijzonder met Étienne (Sofiane Bennacer) en Victor (Vassili Schneider). Hun toelating betekent echter ook dat ze in het diepe gegooid worden, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. De ijverige regisseur Patrice (Louis Garrel) wil namelijk een ongebruikelijk grote voorstelling neerzetten met de beginnende acteurs, terwijl de leerlingen naast hun artistieke stem ook de liefde en passie voor het leven nog aan het ontdekken zijn. Onderweg naar volwaardig acteur zijn en volwassenheid merken de leerlingen hortend en stotend dat alleen hun ambitie en jeugdige enthousiasme nu niet meer volstaat.

Bruni Tedeschi overtuigt de kijker ervan dat ze absoluut niet vergeten is wat het is om jong te zijn. In deze film zitten namelijk scènes die de onoverwinnelijkheid van ‘het jong zijn’ symboliseren. Zo is er bijvoorbeeld een scène waarin Stella, Étienne, Adèle en Franck (Noham Edje) vol gas door rood rijden. De toeters blazen op de achtergrond, want ze scheuren niet ergens over een verlaten kruispunt op het vredige, Franse platteland. Nee, dit is middenin een banlieue van Parijs. “Rij gewoon door rood”, spoort Étienne meerdere keren aan. Waarna de vier elkaar overtuigen om bij het volgende stoplicht gewoon nog een keer voor die sensatie te gaan. Franck heeft echter ook eerder die dag te horen gekregen dat hij vader is geworden. Roekeloos, maar gaaf. Oftewel, echt iets voor jonge twintigers.

Maar dat de personages overlopen van liefde voor het leven en passie voor hun vak heeft ook een keerzijde. Van acteurs wordt wel eens gezegd dat hun emoties dichter aan het oppervlak liggen. Daardoor zijn hun levens intenser, maar kunnen zij zich ook beter inleven. Met andere woorden, dat is wat hen goede acteurs maakt. Alleen in de metaconstructie van ‘Les Amandiers’, waar acteurs onervaren acteurs spelen, gaat de subtiliteit op momenten verloren. Daardoor weet de kijker soms niet of de personages oprecht zijn naar de buitenwereld of bezig zijn met hun huiswerk.

‘Les Amandiers’ is een komisch drama over iets wat we allemaal moeten: volwassen worden. De gevoelens, belevenissen en gedachten die jij op jouw manier hebt of had worden sensationeel door de ogen van acteurs.

Jannick Engel

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 31 augustus 2023