Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait (2020)

Recensie Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait CinemagazineRegie: Emmanuel Mouret | 122 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Camélia Jordana, Niels Schneider, Vincent Macaigne, Émilie Dequenne, Jenna Thiam, Guillaume Gouix, Julia Piaton, Jean-Baptiste Anoumon, Fanny Gatibelza, Claude Pommereau, Louis-Do de Lencquesaing, Milla Savarese, Lise Lomi, Sarah Capony, Catherine Lecoq, Sacha Requiem

‘Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait’ (‘De dingen die we zeggen, de dingen die we doen’) van regisseur Emmanuel Mouret behandelt de complexiteit van relaties. Liefde, verlangens, lust en begeerte. Wat is echte liefde? Wat doen we met verlangens en begeerte? Wanneer verandert lust in liefde en kan dat ook andersom gebeuren?


Zwangere Daphné (Camélia Jordana) en haar vriend François (Vincent Macaigne) verblijven voor een korte vakantie op het Franse platteland. Hier krijgen ze François’ neef Maxime (Niels Schneider uit ‘Les amours imaginaires’) op bezoek. Omdat François onverwacht in Parijs moet zijn, is het aan Daphné om Maxime alleen te ontvangen en hem enkele dagen te entertainen. Ze leren elkaar kennen en delen al gauw verhalen over hun liefdesperikelen.

Maxime vertelt dat hij is gedumpt door de getrouwde Victoire (Julia Piaton), met wie hij een affaire mee had. Bij toeval komt hij haar zus Sandra (Jenna Thiam) tegen. Voorheen had hij gevoelens voor deze vrouw. Daphné vertelt hoe zij François heeft ontmoet. Ze werkt samen met een regisseur, David. Ze heeft een zwak voor hem, maar als deze haar gevoelens niet beantwoordt, valt ze voor de avances van de schutterige, in een doodbloedend huwelijk zittende, François.


Maxime gaat inwonen bij zijn vriend Gaspard (Guillaume Gouix) die inmiddels iets heeft met Agnes. Als het tussen deze twee wat minder gaat, bloeit er iets op tussen Agnes en Maxime. Volgens haar is het echter slechts genot, begeerte en geen echte liefde. Daphné twijfelt ook sterk of ze met de getrouwde François door moet gaan. Bijna meteen daarna vertelt diens vrouw Louise dat ze ‘iemand anders heeft leren kennen’. Ze worden een maand later zelfs op de koffie gevraagd bij Louise en haar nieuwe vriend. Gaspard maakt het uit met Agnes, maar Maxime besluit uit hun huis te vertrekken, omdat Agnes niet totaal voor hem lijkt te kunnen gaan. Hij voelt zich ook schuldig dat hij zijn vriend Gaspard heeft bedrogen… En dat is nog niet alles.


Kortom: verwikkelingen, driehoeksverhoudingen alom. Gelardeerd met veelbetekenende quotes zoals ‘Liefde gaat niet om bezitten, liefde bezit niets’ (uit de laatste film van David notabene) en ‘Iedereen doet aan mimetime, dat wil zeggen begeerd worden door het verlangen van een ander’, dit laatste volgens Daphné.


Er wordt veel gepraat in deze romantische zedenschets, daar moet je wel voor in de stemming zijn. Echter, omdat we deelgenoot worden van intelligente inzichten over waar liefde voor een ieder onafhankelijk uit bestaat, scoort ‘Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait’ toch een ruime voldoende. De hoofdrolspelers zijn aan elkaar gewaagd en het naturel acteren maakt dat je de personages gelooft. De film zet in ieder geval aan het denken, want natuurlijk maken we allemaal fouten als het op ‘de liefde’ aan komt. Nieuwe ideeën op dit vlak zijn natuurlijk altijd welkom, nietwaar?

Ruud Stift

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 augustus 2021
DVD-release: 15 december 2021