Les Cyclades (2022)

Recensie Les Cyclades CinemagazineRegie: Marc Fitoussi | 110 minuten | komedie | Acteurs: Laure Calamy, Olivia Côte, Kristin Scott Thomas, Alexandre Desrousseaux, Nicolas Bridet, Panos Koronis, Leelou Laridan, Marie Mallia, Sarah Le Picard, Antoine Levannier, Candice Bouchet, Bastien Savarino, Clara Elig, Manpreet Singh, Marianna Bozantzoglou, Thodoris Smeros

‘Les Cyclades’ begint in 1989. Blandine is aan het babysitten als haar beste vriendin Magalie aanbelt. De twee tieners luisteren naar de soundtrackcd van ‘Le grand bleu’, terwijl ze Malibu drinken. Wanneer de ouders van het oppaskind onverwacht thuiskomen is dat het eind van de pret, hoewel de meisjes in de lift de slappe lach krijgen.

2019. Blandine (Olivia Côte) is inmiddels twee jaar gescheiden. Haar ex heeft haar verlaten voor een jongere vrouw en gaat bijna met haar trouwen. Zoon Benjamin (Alexandre Desrousseaux) staat op het punt om op kamers te gaan. Na enkele scènes is het duidelijk dat Blandine aan een ernstige depressie lijdt. Benjamin doet alles om zijn cynisch geworden moeder uit haar dip te halen. Bij het opruimen van de schuur komen ze de cd van Le grand bleu tegen en Blandine geeft toe dat ze al jaren geen contact meer heeft gehad met haar beste vriendin van toen.

Benji pakt dit gegeven aan als een ultieme poging om zijn moeder een duwtje in de goede richting te geven en regelt een herenigingsetentje voor de twee vrouwen. Magalie (Laure Calamy) blijkt nog net zo’n enthousiaste lachebek als dertig jaar geleden. Blandine is echter niet op een punt in haar leven dat ze Magalie weer toe kan laten. Ze vindt haar maar vulgair, onverantwoordelijk en een losbol. Toch gaat het stel door omstandigheden samen op vakantie: naar het Griekse eiland Amorgos (waar ‘Le grand bleu’ is opgenomen).

De reis is natuurlijk bedoeld om Blandine losser te maken (en haar van haar depressie te genezen) en om Magalie wat volwassener te krijgen. Het scenario laat de dames talloze keren botsen, of het nu gaat om het versieren van knappe surfers of het proberen op een goedkope manier de overtocht naar Amorgos te maken. Zelfs wanneer Magalie naakt in de hotelkamer verschijnt, heeft de preutse Blandine daar al moeite mee.

Die extreme tegenstellingen maken dat de film wat goedkoop en gemakkelijk aanvoelt. De lijn tussen humoristisch en oncomfortabel is dun en soms gaat het scenario over die grens, bijvoorbeeld wanneer Blandine’s houding ten opzichte van seks besproken wordt door een vriendin van Magalie (Kristin Scott-Thomas), die ze nog maar net kent. De eigenschappen van de personages zijn te uitvergroot en daardoor is het verhaal niet realistisch genoeg.

‘Les Cyclades’ wordt echter gedragen door de drie goede actrices. Vooral Laure Calamy trekt alle aandacht naar zich toe. De prachtige setting brengt je in zomerse sferen. Tel daarbij op dat de muziek aanstekelijk is en je zult je met ‘Les Cyclades’ best vermaken, als dit soort vrouwenvriendschapsfilms je ding zijn.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 juni 2023